Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

AB light

Det finns några frågor som har följt mig under åren på FAR. Revisionsplikten är en av dem, och igår hölls ett seminarium i riksdagen på temat ”Revisionsplikten – är en höjning eller sänkning av gränsen bäst för landets företagsamhet?”. Nu blev det inte så mycket dialog om just den frågeställningen utan en oväntat konstruktiv dialog med utgångspunkt i Riksrevisionens larmrapport om konsekvenserna av avskaffandet av revisionsplikten.

Jag framförde åsikten att det ska vara revision i vårt gamla fina aktiebolag, som ju är designat för att inrymma revisorn som ett av bolagsorganen. Bara sådana saker som begränsat betalningsansvar för aktieägarna och prövning av ansvarsfrihet talar för detta. Revisionens samhällsnytta måste också tas tillvara – en företagsform som åtnjuter särskilt högt förtroende har stor betydelse för effektivitet och tillväxt i näringsliv och samhälle. Ytterligare ett argument är konkurrensneutraliteten, det måste vara ”fair play” och ekonomisk brottslighet får det inte ens vara tal om.

Men, i mindre och okomplicerade verksamheter behövs inte alltid revision. Framför allt är alla regler i aktiebolagslagen inte relevanta. Därför bör det tas fram en alternativ företagsform – AB light med lågt aktiekapital (en krona), annorlunda borgenärsskydd (fokus på likviditeten, inte kapitalet) och konkurrenskraftiga skatteregler. Samtidigt kan enskild firma utmönstras.

Det är inte så lätt att ersätta en plikt med en annan, men jag nämnde ändå att nyföretagaren i AB light måste anlita en auktoriserad redovisningskonsult under de två första åren. I en komplex regelvärld kan redovisningskonsulten vara en oumbärlig PT, och om verksamheten ska utvecklas positivt måste det vara ordning och reda i ekonomin. Redan från början.

Vad tycker du?

Föregående

Årets thriller

Nästa

Breaking up is never easy

2 kommentarer

 1. Jan-HUgo Nihlén

  Dan,

  Jag håller helt och fullt med dig. Har för mig, om jag nu kommer ihåg rätt, att i utredningsstadiet av revisionens avskaffande det framkom en statlig rapport som visade på att det fanns risk för skatteundandragande i storleksordning 1,5 miljarder kronor. Om jag har rätt visar det på risken att staten accepterar att viss brottslighet får förekomma. Och det är ju helt fel. En AB Light och avskaffande av den förrädiska enskilda firman är bra.
  Var ligger nu bollen i din inledande fråga, ”Revisionsplikten – är en höjning eller sänkning av gränsen bäst för landets företagsamhet?”?

  Hälsningar från ett härligt New York

  • Dan

   Det händer knappast något konkret före valet i höst (bortsett från att regeringen måste respondera på Riksrevisionens rapport – sker nu i april), men beroende på hur regeringen formas kan frågan bli högaktuell igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén