Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Alla fåglar kommit re´n?

Idag skriver Stefan Fölster och Lars Hultman på DN Debatt under rubriken: ”Varannan har ett yrke som inte behövs om tjugo år”. Författarna menar att revisorer och redovisningskonsulter hör till de yrken som påverkas mest av automatiseringen. Budskapet är i linje med den framtidsstudie som Kairos Future presenterade på FARs Branschdagar förra året.

Vi är bara i början av en digitalisering som kommer att påverka hela samhället, och det långt mer än någon av oss kan överblicka. Förändringen blir särskilt stor för tjänstesektorn. Och därför kommer vår bransch in i bilden. Och därför kommer alla revisions- och redovisningsbyråer in i bilden. Och därför kommer du som jobbar i branschen in i bilden.

Som den optimist jag är tror jag att det alltid finns möjligheter i förändringar. Men, och det är ett viktigt men – det gäller att upptäcka och ta tillvara möjligheterna. Därför måste branschen proaktivt och kontinuerligt se över tjänsteutbud, kompetenser och teknikanvändning. Och hela tiden vara på tå. Målsättningen för en byrå i branschen måste vara att ligga i framkant och vara så beredd att man välkomnar framtiden, inte oroar sig för den.

Branschdagarna 18-19 september på Friends Arena sätter vi fokus på hur byråer nu aktivt tar sig till framtiden. Några byråer kommer då att berätta för oss andra hur de gör. Detta är så angeläget att vi från och med i år också utser Årets framtidsbyrå i anslutning till Branschdagarna.

Idag är sista dagen för ”early bird”-rabatt vid anmälan till Branschdagarna. Om du vill vara en ”tidig fågel” kan du anmäla dig här.

Föregående

FAR i Almedalen 2014

Nästa

Dags att syna myglet i sömmarna

4 kommentarer

 1. Urban Engerstedt

  Fölajnde kommentar kanske förtjänar sin plats i sammanhanget. När jag läser Hultmans och Försters artikel noterar jag att man säger bla att ”färre revisorer behövs när bokföring automatiseras” och att ”bokförings- och redovisningspersonal hör till de som löper störst risk”. Återigen sker en sammanblandning av revisorer och redovisningskonsulter. Även om revisionsplikten avskaffats för mnidre företag och sannolikt kommer att utsträckas till att omfatta även större företag framöver, är det min tro att revisorsyrket kommer att behövas även om tjugo år. Som författarna sjäva säger: Fingerfärdighet, originalitet, konstnärlig förmåga, originalitet, social förmåga, förhandling och omtanke om andra människor är de yrken som löper minst risk att automatiseras. För mig som anser att en duktig och framgångsrik revisor i framtiden måste kännetecknas av egenskaper som engagemang, tillgänglighet, kommunikation, närvaro, expeditivitet och nyfikenhet finns det ingen större anledning till oro.

 2. Vivi-Anne Segertoft

  Att teknik och teknikutveckling spelar roll och påverkar oss är naturligtvis redan idag ett känt faktum. Men att dra slutsatsen att tekniken tar över hela yrkesgrupper funderar jag på. Teknik kostar pengar, enormt mycket pengar. Har vi en övertro i vårt samhälle på att teknik löser alla problem? Och hur går det då med den omfattande lagstiftning som följer mig som redovisningskonsult i min vardag? Alla regler jag måste ta hänsyn till och hur går det med min entreprenör i tillväxtfas som inte kan hålla reda på ett enda kvitto? Som blandar ihop sina VISA-kort med sin frus kort osv… listan är oändlig och det krävs mycket för att jag som auktoriserad redovisningskonsult skall uppfylla den standard och de krav som finns.
  Risken med den här teknikdebatten är att våra tjänster nedvärderas trots att vi redan idag använder oss av både molntjänster, applösningar, effektiva rutiner… Här har både FAR och SRF en viktig funktion att fylla. Tydliggör våra tjänster ännu mer, framförallt att vi har två olika yrken och ställ krav på Högskolorna att utbilda nya kommande studenter i kommunikation och andra mjuka ämnen. Både ekonomer och ingenjörer har alldeles för lite av användarvänlighet i sina utbildningar för att kunna ge oss bra och effektiva tekniklösningar i framtiden.

  • Dan

   Vivi-Anne, tack för kloka ord!

   Jag delar din uppfattning att automatiseringen inte helt kan ersätta människan – det goda omdömet och de goda råden från en kunnig redovisningskonsult eller revisor. Och visst behöver vi tydliggöra och profilera yrkesrollerna. Samtidigt får vi inte blunda för den omvälvande förändring som digitaliseringen (som vi bara är i början av) kommer att medföra.

   Vi får – precis som Chile i matchen mot Spanien igår – ta till passion och förnyelse istället för att lita på gamla meriter. Då vinner vi även i framtiden!

   Trevlig midsommar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén