Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Allt färre väljer revision

Allt färre bolag vill ha revision.

Allt färre bolag väljer revision.

Antalet aktiebolag uppgår för närvarande till ca. 490 000, varav ca. 370 000 inte omfattas av revisionsplikten. FAR-kollegan Bengt Skough har sammanställt färska uppgifter från Bolagsverket om hur det ser ut med revisorsvalen i landets aktiebolag.

I ”gamla bolag”, dvs. bolag som var registrerade före slopandet av revisionsplikten 1 november 2010 och som på grund av sin storlek har möjlighet att välja bort revision, har ca. 40 procent kvar revisionen. För ”nya bolag” gäller att endast ca. 19 procent har frivillig revision. För hela den aktuella populationen på ca. 370 000 bolag finns det nu revision i ca. 30 procent av bolagen.

Kurvorna talar sitt tydliga språk. Allt färre väljer revision.

Reflektioner?

Föregående

Förändringen sker i mötet

Nästa

Det finns hopp

10 kommentarer

 1. Vivi-Anne Segertoft

  Hej Dan, jag tycker det skulle vara intressant att jämföra siffrorna med hur många som ersatt revision med bokslutsrapport? Om det är så att allt fler varken har revisor eller bokslutsrapport ja då har vi ett stort problem. Då har vi totalt misslyckats med att visa kundnyttan med det vi åstadkommer.

  • Dan

   Hej Vivi-Anne,
   Du har rätt, men dessvärre kan man inte alltid se om ett proffs har medverkat vid upprättandet av bokslut och årsredovisning. Det är en brist, tycker jag. Och det är långt ifrån alla Reko-uppdrag som avslutas med en bokslutsrapport, det är också synd.
   När så många bolag nu är utan revisor borde det framgå vem som eventuellt har biträtt med redovisningstjänster. Hur ska vi lösa det praktiskt?

   • Vivi-Anne Segertoft

    Hej Dan, vi måste först och främst fråga oss varför skrivs inte bokslutsrapport? Har inte nyttan med den blivit tydlig? Jag tycker också att skillnaden mellan våra yrkesroller måste bli tydligare och vi måste hjälpa varandra att visa för våra kunder att kvalité lönar sig. Det är ett gediget arbete men det borde gå eller hur?

   • Lasse Åkerblad

    Vi i Finland auktoriserar redovisningsbyrån, inte redovisningskonsulten men auktoriseringen kräver att en eller flera i byråns personal är en ”KLT-bokförare” (KLT-accountant), en motsvarighet till redovisningskonsult.

    En auktoriserad byrå ska alltid sätta namn och adress i årsbokslutet; .. ”uppgjordes av..”. Även mången icke-auktoriserad byrå har samma kutym. Detta är i och för sej i många fall en helt tillräcklig kvalitetssäkring av årsredovisningen.

 2. Den här trenden SKA vi vända!! Jag är mycket optimistisk!

  Vi behöver dock rätt verktyg för att klara detta. FAR har tillsammans med de nordiska kollegorna gjort ett fantastisk bra arbete att ta fram SASE så snabbt. Får vi bara igenom den, tillsammans med en kort, enkel och lättförståelig slutprodukt (RB), så ska ni få se på trendvändning! Då får vi en bra produkt, som vi verkligen ska sälja in! Wait and see!

  • Vivi-Anne Segertoft

   Jag delar din optimism men återigen vi måste se redovisningskonsulten som en helt annan yrkesgrupp. Precis som läkare ovh sjuksköterskor. Vi behöver varandra men vi måste också rekommendera varandra!! Är du revisor så är du revisor och inget annat. Ha modet att börja samarbeta med duktiga redovisningskonsulter då kommer revisionsbehovet också att öka. Därför att en duktig redovisningskonsult följer kunden i de dagliga affärsbesluten och ser snabbt att ofta behövs en duktig revisor för att få till bra upplägg. Men det krävs samarbete och respekt!

   • Jag delar din uppfattning till 100% Vivi-Anne! Det finns få saker som är så kontraproduktiva för branschen som dåligt samarbete mellan redovisningskonsulter och revisorer. Samarbete och respekt är A och O.

    Personligen är jag som revisor gravt beroende av ett antal kvalificerade redovisningskonsulter. Utan dem skulle jag inte kunna göra mitt jobb.

 3. Olle Söderberg

  Hej Dan!

  Har du någon länk till Bolagsverkets publicering av dessa uppgifter? Är tänkt för en uppsats och jag har letat som en galning på deras hemsida utan lycka.

  • Dan

   Hej Olle! Kontakta Bengt Skough på FAR (08-506 112 00), det är nämligen han som har sammanställt uppgifterna på basis av statistik från Bolagsverket.

 4. Sven-Arne Nilsson

  Många kloka och optimistiska kommentarer, och jag invänder inte mot dem. Dock saknas helt själva idén med att avskaffa revisionsplikten för ett flertal av alla aktiebolag: att åstadkomma en betydande förenkling, läs besparing, för företagandet. Jag erinrar mig det famösa uttalandet på FARs Branschdag för några år sedan: ”Man har åsatt revisionsplikten ett värde av 6,2 Gkr”.

  Om denna trend SKA vändas så måste det väl innebära att besparingen, ”värdet”, urholkas? (Det är knappast så att SASE innebär en så enorm rationalisering av revisionen att väsentlig vändning av trenden är möjlig utan att urholka besparingen.)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén