Almedalsveckan är inte över, men jag vill ändå summera ”det viktigaste” från dagarna i Visby. Först och främst tänker jag på den energi och det enorma lärande som de över 2 000 seminarierna innebär. Fantastiskt att få vara en del av det!

Carola_Lemne_Mats_Pertoft_Mats Odell_300x300

Praktikertjänsts VD Carola Lemne, Mats Pertoft (MP) och Mats Odell (KD) efter 3:12-seminariet

Jag tänker naturligtvis också på våra egna seminarier. I måndags arrangerade vi på FAR en het debatt om nya entreprenörsskatten 3:12. Seminariet ger fortfarande eko, och det knyts nya kontakter i arbetet med att påverka regeringens förslag i rätt riktning. Via den här länken finner du ett referat men också röster från minglet, eftersnack i Sveriges mäktigaste podcast – Rakt med Rakel – liksom seminariet på webb-tv.Du kan också höra vad de olika partierna tycker genom utfrågningarna hos Rakt med Rakel. Dag för dag släpps nya intervjuer.

Hans_Peter_Larsson_Anna_Clara_Ekestam_Fredrik_Schulte300X170PX

Hans Peter Larsson och Anna-Clara af Ekenstam diskuterar 3:12 med Fredrik Schulte (M)

Senare under veckan gick startskottet för ett mycket angeläget lärande. För då genomförde FAR seminariet ”Tio år av företagsskandaler – vad har vi lärt oss?”. Fall som HQ och Panaxia får stor uppmärksamhet och det fälls hårda domar i media. Utfallet av de långa rättsliga efterspelen blir däremot ofta något helt annat och gör inte alls samma avtryck. Dessutom saknas det ett samlat lärande. Det vill vi på FAR ändra på – för förtroendets skull. Vad kan revisorn göra bättre? Här måste vi våga vara självkritiska. Vad kan de andra bolagsorganen göra bättre? Och hur är det med myndigheternas kompetens och ledtider?

Den här länken tar dig till ett referat och eftersnack med Rakt med Rakel. Även detta seminarium finns på webben – lyssna här på röster om tysta revisorer, okritiska journalister och halvdana åklagare.

Men som sagt, det stannar inte med detta. Från FARs sida återkommer vi efter sommaren till det angelägna lärandet och de viktiga förtroendefrågorna.