Horisonten som den ser ut från Tylösand.

Horisonten som den ser ut från Tylösand.

Osannolika Brexit inträffade och Donald J. Trump är fortfarande med i matchen om att bli USA:s president. Våren 2017 väntar presidentvalet i Frankrike där Marine Le Pen hoppas bli president. Samtidigt ökar osäkerheten kring Rysslands agerande under Putins ledning.

Detta var en del av bakgrundsmusiken till SNS Tylösand Summit 2016 tidigare under veckan. Temat var ”An age of insecurity – economic and political risks”. Och visst bombas vi av negativa nyheter som skapar känslan av en otrygg och disruptiv värld. Att tänka det otänkbara kring risker blev också något av ett mantra under konferensen.

Samtidigt som nya risker och utmaningar tornar upp sig vid horisonten blir världen ändå hela tiden bättre. Det säger statistiken, världen är bättre än vad du tror.

Att tänka det otänkbara måste därför också få gälla allt positivt, alla möjligheter. På vägen hem från Halmstad satt Gigi, en ung tjej som pluggar i Halmstad, bredvid mig på planet. Jag förstod på vårt samtal att hennes tankar var fyllda av hopp och förväntan om positiva överraskningar. Det blev en nyttig påminnelse för mig om att möjligheterna är fler än hoten.