Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Att våga vara självkritisk

Det finns många viktiga lärdomar att dra från fall som Skandia, Prosolvia, Carnegie, HQ och nu senast Panaxia. Men vad gör vi för att få till ett lärande som sträcker sig bortom jakten på syndabockar? 

För förtroendets skull ser jag framför mig en öppen och konstruktiv dialog mellan olika aktörer i näringsliv och samhälle. En utopi? Hur som helst måste revisions- och rådgivningsbranschen våga vara självkritisk och lära av de så kallade skandalerna. Det är mitt budskap i Ekot idag och på webb-tv i anslutning till FARs branschdagar förra veckan.

Föregående

Pensionsbomb i kommunerna

Nästa

Rotation från 0 till 25

  1. Sam Hälle

    Utmärkt med mötesforum, exvis en tankesmedja med repr för näringsliv och samhälle, men där samhälle bör kunna betyda inte bara klokaste politiker utan även dito representanter för barn, pensionärer, universitet, vård, skola, religion, tillverknings industri, lantbruk, djurskydd, you name it. Inte minst journalister. För att fastställa vad är ”moral” idag i Sverige. Är det att anställa avgångna el aktiva lagstiftare etc för att hålla sig inom det tillåtna betr stiftelser, räntesnurror, mm? Är det att skruva åt för att dela ut? Är det personen som tar emot X miljoner i bonus el middag på Grand, chefen, journalisten, folket, FAR, som skall säga var moralgränserna går? Är det banken, Borg, folket, du o jag som skall säga om risken med våra sparmedel el ränteförtjänsten är ok el ocker. Synen på moral, demokrati, rim o Redov (försöker skriva Reson men stavkontrollen ändrar om jag inte låtsas att det är ett namn med stor bokstav) är som bekant inte densamma i olika länder, samhällsskikt el grupper. Så en samsyn om vad som är moral, el belysning av aspekter på detta vore mycket värt. Okunskap är en viktig bakgrund till olika syn. Att belysa svåra frågor på ett sätt så gemene man fattar vore en viktig faktor för en samhällelig tankesmedja. Om det nu finns några sanningar förrän i efterhand; se bara på Gardells verk. Lobotomier. …..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén