Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Att välja spår ack så viktigt

Ett enda felskär, och vips var tåget mot Göteborg istället på väg mot Södertälje hamn. Vi fick visserligen se nya miljöer, men det kostade 40 minuter.

Tankarna går osökt till ett annat slags tåg. Jag har liknat utvecklingen för integrerad rapportering (IR), som ju är framtidens redovisning, vid både ett maratonlopp och ett tåg. Det är ett långsamt tåg, men det är på väg.

När jag igår träffade Arne Karlsson, ordförande i Ratos, på ett seminarium kom vi in på IR. När jag nämnde att IR på sikt kan komma att ersätta IFRS svarade Arne, som inte är känd som någon stor IFRS-supporter, med en spontan high five …

En av FARs större systerorganisationer – ACCA – har nyligen publicerat sin första integrerade rapport. Bläddra gärna i den. Den är kanske lite lång, men det är intressant att få se en glimt av framtidens rapportering. Mer text, mindre av siffror.

Vad tycker du, är IR på rätt spår?

Föregående

Lösningen på Europas problem

Nästa

Bara läkaren slår revisorn

3 kommentarer

 1. Sven-Arne Nilsson

  Hur i hela världen ska det gå till om IR ska ersätta IFRS (även om först på sikt)? Jag kopierar nedan vad IR sägs vara (enligt länken), och av det kan jag inte läsa ut något sådant ersättande.

  Ämnet kom jag in på igår kväll utifrån en helt annan situation, tillsammans med en kollega, och så läste jag nu torsdagens blogginlägg. I alla fall min bestämda uppfattning är att IR är (på) fel spår. Rapporteringen är invecklad och betungande redan som den är, och att integrera områden eller sammanhang med mer eller mindre olika logiker gör det etter värre. (Lägg därtill till att i nästa stund ska det hela ske i XBRL, och fundera över hur en taxonomi för IR skulle se ut.)

  Det som pågår är lite av åsnan och halmstrået, till sist är det ett enda halmstrå till som knäcker ryggen på åsnan.

  ————————————-
  What is Integrated Reporting

  Integrated Reporting is a new approach to corporate reporting that demonstrates the linkages between an organization’s strategy, governance and financial performance and the social, environmental and economic context within which it operates. By reinforcing these connections, Integrated Reporting can help business to take more sustainable decisions and enable investors and other stakeholders to understand how an organization is really performing.

  • Dan

   Sven-Arne,

   Du talar om svårigheten att integrera olika logiker. Men vi får inte hålla fast vid det gamla. Jag hoppas att vi genom IR får något nytt – en rapportering som blir enklare att konsumera och därigenom mer användbar, särskilt om du jämför med IFRS. Och det kräver kanske en helt ny logik.

   Finns det ett bättre spår än IR? Hur ser det ut i så fall? För vi ska väl inte stanna där vi är!?

   • Sven-Arne Nilsson

    Min allmänna och bestämda uppfattning är att vi alltför ofta överger det gamla, trots att det är beprövat och effektivt.

    Vad det så gäller IR så är det frågan om att integrera genom att demonstrera kopplingar eller samband mellan ”an organization’s strategy, governance and financial performance and the social, environmental and economic context within which it operates” (se ovan). I själva begreppet ligger bl.a. att ”financial performance” fortsatt ska bestämmas och rapporteras. Om det ska ske med något annat än IFRS, vad ska det då vara? Knappast US-GAAP, knappast EU-direktiven. IFRS kan man ha en och annan synpunkt på, men det är ändå svårt att hävda annat än att dess logik är en konsekvens av kapitalallokering med hjälp av marknader. — Den allokeringen ska vi väl inte avskaffa?

    Nej, vi ska inte stanna där vi är, se beträffande IFRS deras Agenda Consultation. Ja, det finns ett bättre spår än IR: Inte tvinga företagen att integrera det som på grund av olika logiker knappast låter sig integreras.

    Som Karlheinz Küting hade som rubrik i förra måndagens FAZ-artikel: ”Es steigen vor allem die Honorarkosten” (Man behöver nog inte kunna mycket tyska för att förstå att det framförallt stegrar konsultkostnaderna.)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén