Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Auktoriserad visionär – hen är redan här

”Vad är motsatsen till en auktoriserad revisor? En auktoriserad visionär?” Den frågan ställer sig Michael Engström, Ahrens, i ett inlägg som han fruktar ska få landets revisorer att vända sig mot honom.

Jag gillar Engströms ansats. Självklart ska revisionen tillföra värde, också när det gäller att planera för framtiden. Revision ska innehålla både re och vision. Detta blir ännu tydligare när all redovisning och rapportering sker i realtid (och där är vi förr än vi anar). Vad som är redovisat är då redan känt och analyserat. Därför blir spaningen på framtiden desto intressantare.

Förresten förekommer redan redovisning i realtid kombinerad med framåtriktad rådgivning. Så de auktoriserade visionärerna är redan här, men de kan bli betydligt fler. Faktum är att Engströms auktoriserade visionär dessutom stämmer väl överens med det paradigmskifte som FAR:s senaste framtidsrapport – Nyckeln till framtiden – beskriver. Rapportering i realtid, tillgång till Big data och nya analysverktyg gör ju att kikarsiktet ställs om från historien till framtiden.

Föregående

Ryktet om revisionens undergång är överdrivet

Nästa

FAR är rar

2 kommentarer

  1. Vi är i princip redan där, i många fall. Kundkontakterna innehåller redan mycket framåtsyftande diskussioner. Och när realtidsredovisningen finns på plats kan du lita på att den redan är granskad av en (re-)visionär!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén