Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Bakom varje siffra döljer sig ett människoöde

Vi är mitt i en flyktingkatastrof. På kort tid har krigen och oroligheterna i främst Irak och Syrien lett till de största flyktingströmmarna sedan andra världskriget.

Jag är stolt över att Sverige hör till de generösa länderna. Jag är också imponerad av det sätt på vilket svenska myndigheter försöker att hjälpa människor, barn och vuxna, som tvingats att lämna sina hemländer. Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson är värd en särskild eloge för sitt ledarskap i en situation som snabbt har blivit en stor utmaning för samhället.

Som aldrig förr har också civilsamhället med alla dess ideella organisationer aktiverats. Det mesta får inga rubriker, men här gör många anonyma hjältar extraordinära och osjälviska insatser. Dag efter dag. Det är faktiskt en förmån att få leva i ett land som präglas av så mycket solidaritet och omsorg om medmänniskan.

Sedan gläds jag åt att ett stort antal företag tar ansvar. Näringslivets insatser och resurser är, tror jag, avgörande för en lyckosam integration. Jag blir naturligtvis extra glad när jag hör om revisions- och redovisningsbyråers engagemang, för att inte tala om alla enskilda medarbetares. I förra numret av Balans fanns några goda exempel. Jag noterade bland annat att medarbetare inom en byrå får avsätta tid för samhällsengagemang genom volontärsinsatser i ideella organisationer.

Uppgifterna varierar, men det tycks som om det kommer ca 2 000 flyktingar till Sverige varje dag. Varje gång jag hör all statistik kring flyktingkatastrofen tänker jag att det inte bara får bli siffror. För bakom varje siffra döljer sig ett människoöde, ofta med inslag av ofattbar dramatik. Egentligen går det inte, men jag försöker tänka att det är du och jag som snabbt måste lämna precis allt – hem, familj, släkt och vänner för att söka trygghet långt borta, i en annan del av världen.

Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon. Och sätten att hjälpa är många. Du kan bli språkvän eller god man till ensamkommande barn eller något annat som passar dig. Eller stötta en ideell verksamhet med praktiskt arbete eller pengar.

FARs uppdrag är att hjälpa branschen att göra nytta för näringsliv och samhälle. Det förpliktar, även i den här situationen. Men finns det något speciellt som FAR och branschen borde göra? Några områden där vi har särskild kompetens?

Jag ser att vi kan göra stor skillnad när det gäller utbildning och aktiv support kring hur man startar och driver företag i Sverige. Från FAR:s sida tar vi därför fram anpassade program som alla i branschen kan erbjuda personer som vill återuppta företagandet men nu i sitt nya land.

FAR kan även erbjuda e-utbildning inom en rad ämnesområden som kan vara av intresse för nyanlända personer, bland annat inom redovisning och ekonomisk styrning. Till e-utbildningarna finns tester som möjliggör validering av kompetensen, något som kan vara till stor hjälp i jobbsökandet.

Vårt koncept Personlig tränare (PT) för företagare kommer också, tror jag, att kunna bli till stor nytta. Behovet av handfast rådgivning och hjälp med att öppna dörrar till det svenska samhället kommer att vara oändligt stort under överskådlig tid.

Det finns säkert mycket annat som vi kan och ska göra, och alldeles säkert kommer oväntade samarbeten och allianser att uppstå som i sin tur genererar nya möjligheter att utveckla näringsliv och samhälle. Det är så jag ser på detta – som en enda stor möjlighet att konkret få bidra till samhällsbygget.

Stora ord. Visst, men nu måste vi faktiskt utmana den egna trygghetszonen, lämna gamla hjulspår och köra in på en ny väg – till det hållbara samhället med mångfald och öppenhet som givna fundament. Jag säger inte att det blir en enkel resa, men det är den enda rätta.

Nu har du fått läsa mina tankar. Vad tänker du om flyktingsituationen – känner du oro eller ser du möjligheter? Vad gör du, vad ska branschen göra? Och FAR? Det är många frågor, men nu behöver vi lyssna på varandra, inspirera och utmana varandra att våga resan. Vilken möjlighet!

Ledare i Balans #9/2015

Föregående

Stor respons på Nordiska standarden

Nästa

Från och med nu blir det annorlunda

7 kommentarer

 1. Hans Gustavsson

  En kurs för godmansuppdrag kanske vore något. Framförallt info om ansvar och ”moraliska förpliktelser” att anpassa särskilt ensamkommande barn till svenskt samhälle. Skolor, stöd etc.

 2. Roland Utbult

  Fantastiskt bra Dan!

  Det här är något som jag märker att många av mina kollegor i riksdagen inte riktigt kan ta till sig. När jag tar upp näringslivets roll så utgår man som politiker instinktivt från att det är något som ska genomföras genom politiska initiativ. Det är samma fenomen som när vi lyfter det civila samhällets roll. I näringslivet finns resurser och kunnande. Det måste vi ta tillvara i ett samhälle som står inför stora utmaningar!

  Roland Utbult
  Riksdagsledamot (KD)

  • Dan

   Tack Roland! Visst, näringslivet har resurser och kompetens som måste tas tillvara. Allra bäst vore om det gick att samordna de politiska initiativen med civilsamhällets och näringslivets möjligheter att hjälpa till. Det skulle göra stor skillnad i det angelägna arbetet med integrationen.

 3. Thomas Wilhelmsson

  Tack Dan för din krönika.
  Det är så gott att få påminna varandra om hur vi som företag,organisationer och individer kan göra skillnad i den mycket svåra flyktingsituationen i Europa.
  Skönt att kunna blanda in lite mänskliga aspekter bland alla siffror.
  En ton som jag uppskattat även i dina tidigare krönikor.
  Keep on!

  Thomas CFZ Wilhelmsson
  Revisor Emeritus

 4. Tack Dan för dina ord. Skönt att höra att flyktingfrågan även kommit upp i FARs agenda. När jag tog kontakt med dig för ett år sedan framhöll jag just arbete som god man som en lämplig insats för oss medarbetare på revisionsbyråer.

  Har själv haft några uppdrag som god man för ensamkommande barn och de har gett mig mycket. Framför allt även umgänget med andra vuxna som bo på flyktingförläggningar och deras tanke om framtiden och deras omedelbara behov. Att vara en kontakt en vän för någon som söker sin framtid i Sverige.

  Jag har sagt det förr och säger det igen.” Om var och en i Sverige enbart hjälper en flykting som fadder eller annat kommer vi kunna ta emot flyktingar i 50 till 100 år och och var och en kan få en ny vän för livet en gång i livet där ens insats räknas”.

  Att hjälpa någon i nöd är det bästa man kan göra i livet och den bästa presenten som en flykting kan få. Så låt oss hjälpas åt. Alla lite gran så räcker det för alla.

  • Dan

   Tack Bernd! Ja, om vi som bransch ska göra nytta och vara relevanta måste vi engagera oss i samhällets utmaningar. Så är det bara. Att vi samtidigt får möjlighet att hjälpa våra medmänniskor är fantastiskt.
   Önskar dig allt gott under helgerna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén