Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Dags att göra nytt

Så har vi klivit över tröskeln till ett nytt spännande år. Vimlet av utmaningar är kvar. Hur ska vi t.ex. klara klimatfrågan och hushållningen av jordens resurser? Det ena klimatmötet avlöser det andra, men jag får alltid känslan av att de verkligt viktiga besluten skjuts på framtiden.

Mervyn E. King övertygar om integrerat tänkande.

Mot en sådan bakgrund finns det både möjligheter och utmaningar för näringslivet. En som pekar på dem är Mervyn E. King, en tungviktare inom bolagsstyrning. Det han säger är självklart men måste ändå sägas. Om en verksamhet ska överleva, och i verklig mening vara hållbar, måste den motsvara omvärldens föränderliga förväntningar. Relationen till intressenterna måste utvecklas. Verksamheten måste också anpassas till det faktum att jordens resurser är begränsade. Styrning av företag måste beakta fler faktorer än tidigare och ske genom det King kallar integrerat tänkande eller ”integrated thinking”. Ta gärna del av de övertygande argumenten i bildspelet från Kings medverkan på ett IFAC-möte!

Det som mäts/redovisas blir gjort. Därför pågår ett internationellt arbete för att även göra företagens rapportering alltmer integrerad – den finansiella rapporteringen vävs samman med information om företagets sociala ansvarstagande och hållbarhetsarbete. Här är Sydafrika ett föregångsland, men det dröjer säkert några år innan integrerad rapportering blir standard för alla företag här hemma. Först ska vi klara övergången till K2 och K3 …

Men ingen har råd att invänta globala klimatmöten, nationell lagstiftning eller något annat för att tänka integrerat i bolagsstyrningen. Förresten tror jag att man ofta redan gör det utan att använda någon speciell etikett. För att utveckla en verksamhet på en alltmer konsumentstyrd marknad krävs ju nya förhållningssätt och kompetenser.

Ett aktuellt fall är TeliaSonera där uppmärksamheten kring verksamheten i Uzbekistan gjort att finansmarknadsminister Peter Norman önskar att styrelsen tillförs kompetens om mänskliga rättigheter och korruptionsfrågor.

Som jag ser det måste det alltid finnas personer i ett företags styrelse eller ledning med särskilt ansvar för hållbarhetsfrågan. Vem kan avstå när ”business as usual” inte längre är ett alternativ? Ägare och valberedningar måste därför jobba på ett annorlunda sätt inför tillsättande av styrelseledamöter. Insikten finns säkert hos många, men det krävs mod att göra nytt och bryta med det gamla.

Vad passar nu bättre än att få önska dig ett Gott Nytt År!

Föregående

Det finns inget bättre

Nästa

Vad säger nästa generation?

2 kommentarer

 1. Sven-Arne Nilsson

  Mycket finns som sagt att säga om integrerad rapportering. Det är uppenbart ett begrepp i tiden, liksom säg XBRL eller K3, och det gäller att följa med sin tid, särskilt om man närmar sig hors d’age. Dock gäller det att inte förlora fotfästet.

  Mervyn E. King var förstås också med på arbetsgruppsmötet i Paris för två veckor sedan, med International Integrated Reporting Council (IIRC), då han är IIRCs ordförande. Dock om man läser vilka par av tillgångar som ska ingå i en integrerad rapport blir man lite tvivlande.

  Artikelrubriken (Le Monde Éco & Entreprise, 2013-02-19 s 9) var: Det ”sanna värdet” på företaget. (Kanske en viss försiktighet att sätta citattecken.) Ronald Fagerfjäll skrev inte alls om integrerad rapportering i sin ledare i dagens Dagens industri, men om man vill behålla fotfästet vad det gäller integrerad rapportering är det lämpligt att läsa vad Fagerfjäll säger.

  • Dan

   Sven-Arne, tack för att du återvände till årets första blogginlägg!

   Jag har nu läst Fagerfjälls ledare i DI. Mycket läs- och tänkvärd! ”Företag är som cyklar, de balanserar bara om de är i rörelse” – så sant!

   Och du har rätt i att vi inte får förlora fotfästet i vår resa mot integrerad rapportering (för vi är på väg dit).

   Jag hoppas därför att snart, kanske redan imorgon, få återkomma om betydelsen av den löpande bokföringen – det är där det avgörs!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén