Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Det finns inga ”oberoende” revisorer

I dagens SvD finns en artikel där SCAs revisor Anna-Clara af Ekenstam uppges ha ”familjekopplingar till SCA”. Jag kommenterar ogärna enskilda fall, men här tycker jag att hela resonemanget är långsökt. Det går långt tillbaka i tiden och berör en person som revisorn aldrig har träffat. Jag kan därför inte se att förhållandet påverkar revisorns opartiskhet och självständighet.

Kan det vara så att det är kraven på ”oberoende” som spökar? I debatten används ju begreppet ”oberoende” istället för ”självständighet” som ju bättre matchar engelskans ”independence”. Bara en ordlek tycker säkert någon, men jag är rädd att ”oberoende” får många att förvänta sig ett närmast kliniskt tillstånd av ”oberoende”. Något sådant uppnås aldrig, för ingen är ”oberoende”. Och därför finns det heller inga ”oberoende” revisorer.

Revisorslagen talar inte om ”oberoende” utan säger att revisorn ska ”utföra sina uppdrag med opartiskhet och självständighet samt vara objektiv i sina ställningstaganden”. Det är det som gäller!

Om vi ska ha ”oberoende” revisorer får de hämtas från en annan planet.

Föregående

Vinst är väl fortfarande positivt

Nästa

Mänskliga rättigheter och hållbarhet i fokus

2 kommentarer

  1. Alexander Hagberg

    Oavsett om det finns kritik att rikta mot PwC i SCA-ärendet eller ej är denna artikel ett riktigt lågvattenmärke i så kallad grävande journalistik. Att hävda att oberoendet eller självständigheten skulle påverkas av en sedan 11 år avliden svärfar som revisorn aldrig träffat är sanslöst. Att notera är att Kjell Brändström enligt artikeln var vice koncernchef i SCA 1985 ! och slutade på Industrivärden 1989 !. Att sedan insinuera att RN inte har en kontroll över att de som har bakgrund från en byrå aldrig får uttala sig om en kollega från samma byrå är också utan grund. Man bävar inför vad den senaste versionen av Ancestry.com kommer medföra i SvDs ekonomisidor……

    • Dan

      Tack Alexander för din kommentar! Jag använder kanske inte så starka uttryck som du men konstaterar att resonemanget i artikeln var minst sagt långsökt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén