Anna Nord och Bengt Skough på väg till Vilda västern.

Anna Nord och Bengt Skough på väg till Vilda västern.

Redan på morgontåget mot Jönköping finns en tydlig antydan om Vilda västern. För kollegorna Anna Nord och Bengt Skough sitter bredvid två svenskar som etablerat sig i Wyoming, USA.

Väl framme i Jönköping är allt fokus på utmaningarna och möjligheterna för redovisningskonsulter, revisorer och rådgivare. Många FAR-medlemmar har rest långt, ända från Kalmar och Skövde för att diskutera branschens framtidsresa.

Fram till nu har byråerna i branschen sett ganska lika ut. Men jag ser hur den bilden förändras när ett antal byråer nu gör nya vägval och upptäcker ny terräng. Det blir helt enkelt en större mångfald bland byråerna som inte lika ofta kommer att ha med ”revision” och ”redovisning” i sina namn. Bland de nominerade till Årets framtidsbyrå var det bara en som hade det.

Den tanke som följer mig efter dialogen i Jönköping är att den som påbörjar resan också måste våga ge sig ut i det okända. Men den som har modet att flytta frontlinjen belönas ofta. Det finns redan positiva erfarenheter av det angelägna förändringsarbetet. Årets framtidsbyrå – Deskjockeys – är ett bra exempel, och det finns fler.

”Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse” (ur Gläntan – Tomas Tranströmer).