Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Det krävs nytt sätt att upphandla styrelsekompetens

Aktiespararna klagar på den bristande mångfalden i styrelserna. Det måste finnas mer kompetens att hämta och ansvaret för det ligger hos valberedningarna.

Jag tror också att det är hög tid att söka ny kompetens till styrelserummet. Det måste dessutom ske utanför den traditionella kretsen av personer som redan har många, ofta för många, styrelseuppdrag. Självklart är det värdefullt med branschkompetens och erfarenhet av tidigare styrelse- och ledningsarbete. Men jag menar att styrelsearbetet berikas om det tillkommer nya perspektiv som banar väg för innovation och nya lösningar. Det sistnämnda behövs med tanke på morgondagens utmaningar för styrelserna:

 • tuffare global konkurrens
 • tydligare ansvar
 • utvidgat samhällsåtagande

Vad händer i styrelserummet om det kommer in en historiker? Eller en musiker? Hur ska den nya styrelsekomptetensen upphandlas – genom anbudsförfarande? Frågan är om vi hinner få svar på de frågorna innan EU har reglerat vem som ska få sitta i styrelsen och hur länge.

Ett offensivt näringsliv inväntar inte ny reglering utan flyttar själv frontlinjen.

Föregående

Revisorns roll uppe för diskussion

Nästa

Hur många stolar ska Finansinspektionen sitta på?

2 kommentarer

 1. Den demografiska utvecklingen gör att vi står inför ett kritiskt generationsskifte.
  Det viktigare än någonsin att se till att säkra kompetensen i styrelser och företag. Det kommer att uppstå ett problem när 40-talisterna går i pension och det plötsligt blir kompetensbrist. Framsynta valberedningar och förutseende företagsledare ser därför till att förbereda sig för denna situation. Det ligger i ägarnas intressen att aktivt arbeta för att kompetens värderas och tillvaratas. Enligt en undersökning från Kairos Future kommer det på grund av pensionsavgångar att behövas cirka 250 000 nya chefer de närmaste åren.

  En viktig nyckel till förändring är att bryta upp de informella rekryteringsprocesserna till ledande befattningar inom näringslivet. I stället för en strukturerad och formaliserad procedur tillsätts såväl chefer som styrelseledamöter genom att de som redan befinner sig i maktpositioner söker i sina egna nätverk efter personer de litar på och trivs med. Resultatet blir att män rekryterar män med en snarlik bakgrund, i stället för den mångfald och de nya perspektiv som skulle ha berikat och stärkt företaget.

  • Dan

   Carina,

   Tack för din kommentar! Och tack för de vänliga orden på din blogg!

   Även idag gjorde jag ett inlägg om vikten av bättre balans kvinnor-män. Egentligen är det ofattbart att detta är ett problem 2011.

   Jag tror, som du, att marknaden kommer att pusha utvecklingen i rätt riktning, men det finns ingen anledning att vänta. Inte någon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén