Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Digital rapportering – branschen måste upp till bevis

Utsålt när Björn Rydberg, XBRL Sweden, hälsar välkommen.

Utsålt när Björn Rydberg, XBRL Sweden, hälsar välkommen.

Igår var det utsålt i hörsalen hos EY i Stockholm. Arrangör var föreningen XBRL Sweden och temat var ”Det svenska EKO-systemet för Standard Business Reporting” (SBR). Det handlade alltså om digital rapportering.

Sakta men säkert närmar vi oss det stora genombrottet för digital inlämning av årsredovisningar. Bolagsverket öppnar för den möjligheten i mars 2018, och först ut är aktiebolag som tillämpar K2 för sin redovisning, dvs. ca 70 procent av alla bolag.

Argumenten för digital rapportering är många. Det spar tid, det möjliggör direkt återkoppling från Bolagsverket och inbyggda kontroller hjälper till att göra rätt. Dessutom får ett företag bättre möjlighet att följa ärendet hos Bolagsverket. Viktigast av allt är ändå att taggad data underlättar konsumtion av informationen i årsredovisningarna.

Men digital rapportering förutsätter några saker. Dels att programvaruföretagen uppdaterar sina program så att det blir tekniskt möjligt, dels att redovisningskonsulter och revisorer vågar språnget tillsammans med sina kunder.

På FAR:s branschdagar i september utmanade statssekreteraren Niklas Johansson, näringsdepartementet, branschen att rapportera digitalt redan i vår. Särskilt som FAR trycker på så hårt om att bokföringslagen måste moderniseras för att matcha den tekniska utvecklingen. Så nu är det upp till bevis!

Föregående

Bara en auktoriserad redovisningskonsult

Nästa

40 år senare

4 kommentarer

 1. Du har helt rätt Dan! Det är dags för branschen att visa att vi menar allvar med allt prat om digitalisering.
  Nu går vi dessutom in i nästa fas med att implementera ”Standard Business Reporting”, SBR i Sverige. Vi har de stora myndigheterna med oss – Skatteverket, Bolagsverket och SCB. Och, på konferensen meddelade ju Skatteverket att man har tagit ett inriktningsbeslut kring XBRL som en central komponent då man nu arbetar vidare med sina processer kring skatterapportering för företag. Stort!

 2. Sven-Arne Nilsson

  Dan, jag instämmer i att du har helt rätt, och du gjorde en bra sammanfattning av det väsentliga på konferensen i onsdags. Ändå några kommentarer:

  Sakta: visserligen sjöng redan Edvard Persson om att räkna med relativa besked, som Einstein hade lärt dem, men jag skulle säga äntligen ganska fort. (Om man bortser från hur fort det skulle gå för 14 år sedan; vi skulle vara klara redan till ingivningen vårvintern 2004.) Jämfört med Redovisningsutredningens slutbetänkande och remissvaren på den innebar regeringens direktiv i juli 2016 en uppenbar tempoökning. Om jag förstår det hela rätt så ska Pernilla Lundqvist ha en eloge för det, och det ska också sägas att Bolagsverket (BV) tog bollen och spelar den.

  Säkert: det hoppas också jag. Veckan som gick var verkligen en högtid för oss som är XBRL-aficionados. BVs lansering av K2-taxonomin på tisdagseftermiddagen tilltalade mig, och jag har ingen kritik mot deras arbete, men jag gick ändå därifrån med en del fjärilar i magen. Det är nu en avgörande uppgift att få igång en stabil eller robust ingivning den kommande vårvintern. Apropå utmaningen till ”branschen” vill jag slippa att nästa år få en kommentar som den från en early adopter när det begav sig, för ungefär tio år sedan: Aldrig ett försök till med XBRL.

  Det finns spår som förskräcker; man kan vara kritisk mot Stig Enevoldsens inledning om den danska ingivningen, vid Svenskt Näringslivs internationella seminarium på tisdagsförmiddagen om digital rapportering etc., men han tillhörde de tidiga entusiasterna – men blev luttrad.

  Jag noterar också tweeten om årsredovisningens avskaffande. Förvisso kan det ibland vara bättre att eliminera ett problem än att lösa det, men jag vidhåller att det gäller nu att komma igång med robust ingivning av K2-årsredovisningar och få upp volymen, för att realisera rationaliseringspotentialen och kunna införa obligatorium. (Apropå brandfacklan i tweeten kan man fundera över högskoleväsendets förmåga att lära ut finessen med årsvis fastställande av resultat och ställning för varje företag; redan Luca Paciolo framhöll det positiva i det.)

  Apropå XBRL Swedens tema i onsdags är ju ett talesätt att man måste sikta mot stjärnorna för att nå trädtopparna, men mot stjärnorna har vi siktat åtminstone sedan startkonferensen vårvintern 2004, utan att hittills nå en enda trädtopp. (Jag känner till tillämpningarna inom Finansinspektionen.) Karin Thunberg skrev (om att skriva) att man ska föreställa sig att man styr med tömmar som ibland kan hänga slaka men ibland behöver stramas åt (SvD Kultur 170924 s 16). Även om det är länge sedan jag körde med häst så tilltalar metaforen mig. Det mesta rörande XBRL sker visserligen inom myndigheterna men nu är det upp till XBRL Sweden att hålla tömmarna strama!

  • Dan

   Tack Sven-Arne!
   Ja, vårens rapportering av årsredovisningar blir intressant att följa. Förra gången det begav sig var det drygt 100 per år. Nu borde det kunna bli uppåt 100 000. För ingen byrå vill väl 2018 få synpunkter om att inte vara digital!?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén