Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

En värld utan ägare

Förslagen om att minska ägarnas makt duggar tätt nuförtiden. Istället för att lyfta fram vikten av att ägarna verkligen kan råda över sina företag och agera ansvarsfullt går alla förslag i motsatt riktning. Steg för steg, lite i skymundan. De flesta kommer att upptäcka olyckan för sent. Fokus är istället på att alla ska vara ”oberoende” (detta märkliga uttryck). Det finns t.ex. alltid med i kommissionären Michel Barniers förslag. Och här hemma har Finansinspektionen nyligen föreslagit att ordföranden i ett finansföretag ska vara ”oberoende” från ägarna.

Idag skriver Carolina Neurath i SvD att det väntar en ny värld för revisorer. Dessvärre vill hon också att den världen ska befrias från ägarna, trots att just deras engagemang minskar risken för att revisorn hamnar ”i företagsledarens knä”. Jag tror dessutom att ägarna vet bättre än lagstiftaren när det är dags att byta revisor eller styrelseledamöter för den delen.

Och i lördags debatterade Ulf Lindgren i Dagens Industri under rubriken ”Ställ krav på styrelsen”. Budskapet innehöll en del nytänkande, men även där saknade jag ägarperspektivet. Det bästa styrelsearbetet utgår alltid från ägarnas förväntningar, annars blir bolagsstyrningen aldrig effektiv.

Jag går gärna mot strömmen, för jag tror mer på ansvarsfullhet än ansvarighet. Hellre ansvarsfulla än anvariga ägare!

Ansvar som ansvar – nej, det är en väldigt stor skillnad!

Föregående

Steget före eller steget efter?

Nästa

Civilutskottet sågar EU-paketet

3 kommentarer

 1. Sven-Arne Nilsson

  Det är väl en klok uppmaning till besinning, men risken är som sagt att olyckan upptäcks för sent. Under åratal, rentav årtionden, byggs en situation upp som utgör grund för sådana här förslag. Väl formulerat i torsdagens Dagens industri, Rakt på sak (s 4). Gårdagens intervju med Gustaf Douglas (Dagens industri s 32ff) också intressant, även om det blev lite avhugget om hur det var på 1970-talet. Situationen var på många sätt annorlunda men även under efterkrigstiden byggdes en situation upp som blev grund för en väldig radikalisering, starkt ifrågasättande av vinsten, ägandet, företagandet o.s.v. När radikaliseringen, Students for a Democratic Society etc., slog igenom var det för sent att uppmana till besinning.
  Så Carolina Neurath, som är mycket duktig på att kapitalisera, som man ska säga i dessa yttersta dagar, på artikelserien för ett år sedan eller så. Dock blir det lite av, om jag får travestera snapsvisan: Tänk om jag hade lilla revisorn på ett snöre, jag skulle dra henne/honom upp och ner så att det kändes som många fler. — När Du, Dan, resonerar med henne, även om förstås off-the-record, hur resonerar hon egentligen?

 2. Dan
  Jag har skrivit en bok, ’All Above Board’, som ges ut i höst av Palgrave Macmilan förlag. Där skriver jag ett avsnitt (3 kapitel) om ’Board and Owner’. Där behandlas relationen ägare – styrelse, samt vissa aktuella frågor därvidlag, t.ex. ’Shareholder Spring’ etc.
  Skickar gärna manus om Du är intresserad.
  Bästa hälsningar
  Ulf Lindgren

  • Dan

   Ulf,

   Vad trevligt att du har hittat min blogg!

   Visst, skicka gärna ditt manus till min adress på FAR. Tack på förhand! När din bok kommer ut diskuterar jag den gärna här på bloggen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén