Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Experimentet med slopad revisionsplikt misslyckat

Idag skriver FAR:s ordförande Magnus Larsson och jag ett inlägg på Di Debatt om revisionens samhällsnytta. Vår utgångspunkt är Riksrevisionens larmrapport om konsekvenserna av den slopade revisionsplikten för mindre aktiebolag.

I artikeln skriver vi att det svenska experimentet med slopad revisionsplikt har misslyckats. Håller du med om det? Och vad beror det i så fall på?

Föregående

Snabbare tillväxt med revisor

Nästa

Vad är sanning?

5 kommentarer

 1. Sven-Arne Nilsson

  Det gör Magnus Larsson och du rätt i, att göra ett inlägg om revisionens samhällsnytta. I alla fall i eftertankens kranka blekhet får man väl säga att det var en väldig tur att Anders Borg satte P för Maud Olofssons Big Bang?

  Apropå samhällsnytta, som är svårare att kalkylera än besparing i vissa företag, och ”Man har åsatt revisionsplikten ett värde av 6,2 Gkr” kan man säga att revisionsplikten oförändrat har ett mångmiljardvärde, men att vid eftertanken nu byter den så att säga tecken?

  Apropå inlägg på Di Debatt hann dock medlemmar i Näringslivets regelnämnd före i lördags, och av det att döma visar Riksrevisionens rapport metodsvagheter. Förhoppningsvis får vi se en replik av Riksrevisionen som klargör hur det är med metoden.

  • Dan

   Hej Sven-Arne!
   Ja, äntligen gjordes det en utvärdering. Bra också att Riksrevisionen vågade sätta ner foten så tydligt (kändes nästan osvenskt).
   När det gäller metodfrågorna antar jag att Riksrevisionen kommer att bemöta kritiken.
   Vi skrev vår artikel redan under mellandagarna, men utifrån medialogiken var det naturligtvis rätt att de kritiska rösterna fick företräde.

 2. Rätt. Vi ska sticka ut som bransch, och våga ta plats. Vi är en branschorganisation, och företräder en yrkesgrupp.

  Jag funderar en hel del på om vi behöver förändra vilka vi (=branschen) försöker påverka då det gäller revision i mindre aktiebolag. Som jag ser det så har vi mest försökt att övertyga kunderna (=bolagen) om nyttan att välja revision även om det är frivilligt. Börjar luta åt att det är dags att byta fot, och allvarligt försöka påverka samhället och politikerna istället – att revisions”plikt” är en billig samhällstjänst, som även kunden får nytta av. Den seriöse kunden (en förkrossande majoritet…) har inget emot att ha revision – bara ALLA omfattas (=spelreglerna blir lika för alla). Med tanke på dagens riksdagsdebatt, där statsministern, och även många andra partiledare, försökte övertrumfa varandra i att ta ”krafttag mot den organiserade ekonomiska brottsligheten” så borde det gå att leverera ett sådant budskap.

  Sen skadar det definitivt inte om vi får en förenklad standard för revision av mindre bolag också. Det finns ju ett lysande förslag att sjösätta…:-)!

  • Dan

   Tack Erik för kloka ord! Ja, samhällsnyttan är uppenbar. Och precis som du säger vinner kunderna på att alla spelar efter samma regler.
   När det gäller anpassad revision fortsätter vårt nordiska förslag att sakta men säkert gå framåt. Alla inom IAASB som borrar i frågan går från skepsis till övertygelse och under året förväntas ett ”papper” för synpunkter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén