Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Fusk med gränsvärden

Några revisorer har kontaktat mig och sagt att deras kunder väljer bort revision, trots att bolagen inte träffas av reglerna för frivillig revision. I några fall struntar man helt i gränsvärdena, i andra ”anpassas” uppgiften om antalet anställda eller så utelämnas den helt och hållet. Det finns även antydningar om otillåten kvittning i balansräkningen eller att det trixas med klassificering av intäkter.

Mycket dystert. Jag hoppas att branschen inte i ett endaste fall medverkar till detta.

Som bekant har Bolagsverket sagt att man inte har resurser att följa upp efterlevnaden av de här reglerna, trots att ett bolag som saknar revisor till slut blir likvidationspliktigt. Myndigheten sätter istället sitt hopp till att intressenterna runt ett bolag sörjer för att revision utförs där lagen så kräver. Jag tror att den förhoppningen är blåögd. Om inte hotet om likvidationsplikt biter, vad biter då? Kanske krävs det att Skatteverket ställer en uttrycklig fråga i deklarationen!? Trist, men kanske nödvändigt.

Om problemet växer är jag rädd att det slår tillbaka mot branschen. Dessutom är det aldrig bra att lagar och regler negligeras. Var slutar vi då?

Föregående

Två veckor kvar

Nästa

Myt 3 om tillsynsmyndigheten

4 kommentarer

 1. Joakim Guiance

  Dan, du tar upp ett problem som jag sedan länge förutsett. Vi har bara sett början, dessvärre. Problemet är att kravet på revisor bara finns i Aktiebolagslagen, och det är BARA revisorer som granskar att ABL efterlevs. Begåvat? Genomtänkt? Märkligt egentligen att alla aktiebolag omfattas av ABL men bara 25% behöver följa lagen!
  Redan tax 2011 införde Skatteverket en ruta i blankett INK2S där bolaget ska ange om ”Årsredovisningen har varit föremål för revision”. MEN – Skatteverket dömer inte ut några straffsanktioner bolag som falskeligen kryssar i ”revisionsrutan”.

  Fundera över följande.
  Om ett bolag medvetet bryter mot ABL och väljer bort revisorn (fast de uppfyller alla krav för revision), finns det då risk för att samma bolag kommer att ljuga vidare och genom att kryssa i deklarationen intyga att årsredovisningen reviderats? Självklart! Och allt detta helt utan någon som helst straffsanktion, trots att bolaget brutit både mot ABL och IL – otroligt!

  En lösning på allt detta strul är att bolagen blir ”R-märkta”, dvs, ett tillägg i organisationsnumret som visar om bolaget har revisor eller ej. Fördelen med detta är ju att inte bara Skatteverket, utan alla andra på ett enkelt sätt får se bolagets ”revisionsstatus”.
  Ett annat lite mindre genomgripande sätt är att Skatteverket inför årets taxering automatiskt av bolagsverket får veta om bolaget har revisor eller ej.

  Skattar bäst som skattar minst!

  Joakim Guiance / Nova Revision / Stockholm
  Ett annat sätt

  • Dan

   Joakim,

   För mig är det självklart att 100 % av bolagen ska följa lagen, också i detta avseende. Det är lika självklart att det inte bara är revisorn som ska följa upp tillämpningen av gränsvärdena, det måste även redovisningskonsulten göra.

   Det vore intressant att få höra andras åsikter om ditt förslag om R-märkning. I avvaktan på denna feedback konstaterar jag att även detta problem blir mindre när alla (till slut) rapporterar med hjälp av XBRL, något som kommer att förenkla Bolagsverkets arbete.

 2. Andreas

  Hej Dan!

  Hur ser din syn ut på det här idag? Tror du företag fortsatt fuskar kring det här? Att företag som är inom gränsvärdena enligt ABL trots detta väljer att inte ha revisor.

  Är detta problemet fortfarande relevant?

  • Dan

   Hej Andreas!
   Kul att du fann mitt inlägg från 2011.
   Ja, jag är rädd att det fortfarande fuskas med gränsvärdena. Bolag som växer och som borde ha revisor men som inte inser nyttan frestas att trixa med antalet anställda eller något annat nyckeltal för att slippa revision. Därmed uppkommer också osund konkurrens. Bolagsverket har dessvärre ingen möjlighet att kolla detta på distans.
   Det är bland annat den här problematiken som gör att jag argumenterar för att alla aktiebolag ska ha revisor. Samtidigt behövs en enklare företagsform för små verksamheter – ”AB Light” (se blogginlägg om detta) – utan krav på revision.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén