Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Genombrott i Paris

Öppen dialog på IAASB-mötet i Paris.

Öppen dialog på IAASB-mötet i Paris.

Den globala standardsättaren IAASB:s konferens i Paris i slutet av förra veckan blev något utöver det vanliga. Jag kan inte påminna mig att jag någonsin har deltagit i en lika öppen och konstruktiv konferens inom branschen.

Den stora frågan för de ca 100 deltagarna från 30-talet länder var hur revisionen i mindre företag ska kunna utvecklas. Skalbarheten hos de internationella standarderna (ISA) är ju inte alltid självklar hos exempelvis domstolar eller tillsynsmyndigheter. Norden bidrog starkt i debatten, och min norska kollega Per Hanstad presenterade initiativet till en nordisk standard på ett sakligt och övertygande sätt.

När konferensen summerades av IAASB-företrädarna, med ordförande Arnold Schilder i spetsen, stod det fullständigt klart att de nu tar bollen. De lovade att återkomma med förändringar som säkerställer att revisionen kan anpassas till behov och förhållanden hos mindre företag. Det sker kanske inte genom en ny standard, utan lösningen kan istället vara en ny struktur inom ISA (t.ex. ”bottom-up approach”). Detta kommer säkert att ta tid att få till, men långsiktigt är en global lösning på en global utmaning det allra bästa.

Det blev alltså ett genombrott i Paris, och särskilt vi nordbor kunde lämna konferensen med en go’ känsla. Det var för övrigt många som vitsordade att Paris-mötet aldrig hade blivit av utan vårt mångåriga engagemang för att anpassa revisionen i mindre företag. Trägen vinner.

Föregående

Revision är samhällsnytta

Nästa

Vem får kalla sig revisor?

7 kommentarer

 1. Jens Røder, General Sekretær, Nordisk Revisorforbund

  Jeg støtter fuldt op om Dan Brännström’s kommentarer. Det var en konference som brød med mange års fordomme: Alle er enige om, at ”an audit is an audit” men den øgede kompleksitet i ISAerne betyder at der skal anvendes mere opfindsomhed når de anvendelse på mindre revisioner. Denne konference har åbnet døren for en stribe internationale initiativer som de nordiske revisor foreninger, igennem deres fælles arbejde, har låst op.

  • Dan

   Tack Jens! Ja, konferensen öppnade verkligen dörren. Till och med mer än vi kanske vågade hoppas. Nu får vi fortsätta att verka för att det också blir konkreta resultat.

 2. Låter som ett stort steg framåt. Glädjande!!

  Lite oroande med tidsplanen, dock. Tror inte att vårt fönster är öppet så länge till, har vi riktig otur så hinner det blåsa igen… Inte pessimist, såklart, bara en förhoppning att vi i Norden nu lägger vårt krut på att driva på mot målet! Nytt valspråk för oss, kanske: Ny standard inom två år!! 🙂

  • Dan

   Tack Erik för din okuvliga energi! Betyder mycket för mig att du och många andra stöttar arbetet med att förändra revisionen i små företag.

 3. Sitter för övrigt precis just nu på internutbildning om nya revisionsberättelsen. Då känns det VERKLIGEN akut att få en ny standard… 4 sidor. Inte EN kund kommer att förstå förändringen!

 4. Per Hanstad

  Enig med deg Dan. Et bedre utgangspunkt for å få til en god fremtidig global løsning når det gjelder revisjon av små selskaper har vi aldri hatt!

  • Dan

   Ja, fantastiskt Per att vi har kommit så här långt. Nu är det bara resten kvar. Vi ger oss aldrig

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén