Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Har Kollegiet för svensk bolagsstyrning tagit påsklov?

Det är snart två veckor sedan vi fick EU-kommissionens grönbok om bolagsstyrning som belyser tre viktiga områden: styrelsens arbete, aktieägarnas delaktighet och efterlevnaden av nationella bolagsstyrningskoder.

EU vill mot bakgrund av finanskrisen tvinga fram en bättre bolagsstyrning bland medlemsländerna. Det innebär att den svenska modellen, som enligt World Economic Forum är den bästa i världen, nu utmanas. Visst är grönboken inte lika aggressiv som ryktet sa, men kommissionären Michel Barniers regleringsiver skrämmer. Och jag blir extra bekymrad med tanke på avsaknaden av debatt här hemma i Sverige.

Var är Kollegiet för svensk bolagsstyrning? Kollegiet ska ju ”främja god bolagsstyrning i svenska börsnoterade bolag”. Då borde man också ta på sig ledartröjan och samordna den svenska offensiven för en effektiv bolagsstyrning som inte drunknar i detaljregler. Bolagsstyrning är absolut inget nollsummespel, utan dåliga regler inom bolagsstyrning försämrar konkurrenskraft och hämmar tillväxt. Det blir inte bättre av att grönboken antyder att ny reglering också kan träffa mindre företag.

Att Kollegiet är ett organ inom den framgångsrika svenska självregleringen ger ytterligare ett skäl att slåss. Jag tror inte att Sverige hade haft förstaplatsen utan den roll som vår självreglering haft och har. Vi måste ihärdigt argumentera för att det är en bra balans mellan lagstiftning och självreglering som vinner i längden.

Kanske kan seminariet ”Svensk bolagsstyrning ifrågasatt” som SNS och Far arrangerar 2 maj väcka liv i den svenska debatten och i det svenska agerandet!? Men det är med sorg jag ändå tvingas ställa frågan:

Finns det någon självreglering i det svenska näringslivet när Michel Barniers mandatperiod är över om knappt fyra år?

Föregående

Vem orkar läsa årsredovisningen?

Nästa

Alla pratar om integritet – men vad betyder det?

2 kommentarer

 1. Per Lekvall

  Nej då, Dan behöver inte oroa sig, Kollegiet har inte tagit påsklov. Det sitter tvärtom böjt över arbetet med sitt yttrande över grönboken till Justitiedepartementet, som ska avges senast skärtorsdagen. Därefter kanske Kollegiet tar ett kort påsklov innan det kastar sig över arbetet med sitt eget remissvar direkt till Kommissionen.

  Och vi diskuterar då gärna samordning av detta arbete med andra intressenter i Sverige. Det viktigaste är nog emellertid att det kommer många väl genomarbetade svar från Sverige – det finns en tendens hos Kommissionen att räkna antal svar i viss riktning – och särskilt att det kommer svar från de bolag som är berörda av regleringen. Tyvärr är det alltför mycket olika företrädare för bolagen snarare än bolagen själva som går in och debatterar EU:s regleringsinitiativ.

  • Dan

   Tack Per för din kommentar!

   Jag håller med om betydelsen av att många bolag agerar och avger egna svar till EU-kommissionen. Här verkar det tyvärr finnas en tröghet och försiktighet som inte gagnar det svenska näringslivet.

   Vad händer om Kollegiet i ett upprop utmanar bolagen att lämna egna svar!?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén