Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Hopp om One Stop Shop

Att vi måste förenkla för entreprenörer och allt vad företagande heter är alla överens om. I dialogen med riksdagsmän under Almedalsveckan märkte jag ingen skillnad – oberoende av politiskt läger vill man medverka till verklig förenkling. Det inger hopp.

Av alla idéer som diskuterades tror jag mest på One Stop Shop för företagen. Om företagens rapportering till myndigheter kan samordnas blir livet enklare. Vad hindrar att ett företag bara rapporterar till en myndighet? Den myndigheten, förslagsvis Bolagsverket, kan i sin tur dela relevant information med andra myndigheter. För att öka både effektiviteten och inbesparingen bör rapporteringen ske elektroniskt i XBRL-format.

Regeringen har som mål att minska företagens administrativa kostnader med 25 % före utgången av 2012. Det är fullt möjligt, men då måste regeringen lyssna på goda råd och sätta fart.

Jag måste erkänna att jag blir lite otålig när jag ser den stora potentialen till förenkling. En samlad rapportering à la One Stop Shop gör dessutom Sverige till ett föregångsland.

Föregående

Ebba bäst i Almedalen

Nästa

HQ-pusslet blir aldrig klart

3 kommentarer

 1. Sven-Arne Nilsson

  Otålig var ordet, och det har jag varit i åtminstone ett halvt decennium nu. Sverige tycks ha förlorat sin förmåga till teknikupphandling — trots vad någon från Vinnova påstod bestämt vid seminariet om XBRL i april 2006. För att inte tala om resonemanget som vi förde vid återstarten i augusti 2004.

  I detta ligger väl också att det nog måste bli Volldampf vorwärts (sade Kaiser Wilhelm) om Sverige ska bli föregångsland. Föregångsland i detta avseende måste man nog säga att Nederländerna är, och jag berättar gärna vad jag vet om deras projekt.

  Dock gäller det att ha en kritisk distans även till XBRL.

  • Jo, det är viktigt att ha kritisk distans till XBRL som måste utvärderas mot andra alternativ. Alternativen blir dock färre i takt med att XBRL vinner mark internationellt. Om ambitionen är att kunna utbyta och dela finansiell information globalt finns inte längre några alternativ.

   Härligt Sven-Arne att du lyfter fram Holland som (jämte Kina) är mitt favorit XBRL-land. Här håller man på att implementera ett 4 for 1 koncept där Chamber of Commerce, Statistics office, Tax office och banker samarbetar kring att dela finansiella data. Inte minst starkt är att storbankerna ABN-Amro, ING och Robobank samarbetar kring en speciell bank-portal för att fånga information för kreditvärdering, riskvärdering och bättre kundservice. Allt detta har XBRL som bas.

   • Sven-Arne Nilsson

    Tack för det Björn, och för konkretiseringarna av vad de håller på med i Nederländerna. Jag återkommer till den kommentar som jag skrev till Dan för ett tag sedan, utifrån att han blickar åt rätt håll i alla fall när han är ledig: det verkar som om det finns en glasvägg för XBRL i Skagerrak/Kattegatt/Öresund. — Kan vi vid återstarten efter sommaren i år tänka oss att ta oss runt den?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén