Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

I enlighet med budgetlagen

Redovisning och revision inom näringslivet hamnar ofta i fokus vid finanskriser. Den kris som följde efter kraschen för Lehman Brothers hösten 2008 är ett tydligt exempel då till och med den franske presidenten intresserade sig för IFRS. Att EU-kommissionen tog upp revisionsspåret är ingen nyhet för läsare av den här bloggen.

Den nuvarande finanskrisen handlar dock främst om obalanser i länders ekonomier. För Grekland har krisen varit akut i tre år, och varje vecka kommer orosmoln även från andra håll. Visst har det politiska systemet tagit fram enorma stödpaket för att rädda situationen, men jag ser inte att man på allvar försöker ta bort roten till det onda. Jag tror i min enfald att en förbättrad, harmoniserad och kvalitetssäkrad redovisning av staternas räkenskaper skulle göra världen till en bättre plats. Och jag är inte ensam om den uppfattningen – artikeln ”Making Enron look good” är läsvärd.

Jag blir än mer övertygad när jag tar del av Riksrevisionens revisionsberättelse för staten avseende 2011. Själva uttalandet lyder: ”Enligt Riksrevisionens uppfattning är Årsredovisningen för staten i allt väsentligt upprättad i enlighet med 5 – 10 §§ budgetlagen.”

Inte i enlighet med någon internationell redovisningsstandard eller ens en svensk standard, utan i enlighet med budgetlagen. Det låter fattigt, mycket fattigt.

Ekonomistyrningsverket (ESV) har fått i uppdrag att jämföra statens redovisning med internationella redovisningsstandarder, IPSAS och IFRS. Det är ett viktigt första steg mot en bättre redovisning. Målsättningen måste ju vara att både regeringen och Riksrevisionen ska kunna referera till en redovisningsstandard som ger en rättvisande bild, och inte till budgetlagen. Allra bäst vore om G20, eller vem som nu kan få en sådan här boll i rullning, ser till att alla länder på sikt tillämpar samma standard. Det är kul att se att branschens globala organisation – IFAC – trycker på hos G20, men egentligen är det märkligt att den internationella samordningen inte redan är verklighet.

På hemmaplan står hoppet till att ESV lyssnar på Riksrevisionens råd och därför föreslår att statens redovisning utvecklas och anpassas till internationell standard. I enlighet med budgetlagen duger faktiskt inte.

Föregående

Gränsen är passerad

Nästa

Udda och fattig men ändå så rik

  1. Åke Danielsson

    Dan, ett sällan diskuterat område som du här talar om. Bra att du lyfter fram detta. Jag saknar inlägg från personer som finns i arbetsområdet offentlig redovisning. Kan du inte försöka få några att kliva fram.
    En lekman som jag blir ju förfärad över berättelsen i ”Making Enron ..” kan det vara så också i Sverige? Eller – är det flera länder som är närmare grekisk rapportering? Budgetlagen- för vem av vem?
    Kan någon förklara?

    Åke D

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén