Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

IFRS är för bra

Jag måste ta upp en sak till från SNS-seminariet i Tylösand. Temat var ju Kina, men det fanns också en annan fråga som dallrade i luften: IFRS.

Under mingel och måltider var det oväntat många som ville prata IFRS. Och det var inte med positiva förtecken. Ägare, styrelseledamöter, VDar och CFOs – alla hade ledsnat på den komplexa redovisningen. En VD var förtvivlad över att IFRS-bokslutet inte återspeglade verksamheten. Andra kritiserade IFRS-konsekvenser som ryckiga resultat, (o)verkliga värden och uteblivna avskrivningar på goodwill.

Det ifrågasätts också om det finns någon som verkligen uppskattar och använder den rika IFRS-informationen. Normgivaren själv, IASB, hävdar att det någonstans där ute finns ”stakeholders” som trycker på och efterfrågar omfattande reglering och transparens. Om USA väljer att, trots osäkerheten på marknaden, gå över till IFRS lär det trycket inte minska.

Visst är det viktigt med en global standard som skapar jämförbarhet, men redovisningen måste framför allt vara användbar. Ett frågetecken kring redovisningens relevans gör också att revisionens relevans ifrågasätts.

Hur ska vi då få IASB att ta till sig kritiken? Hittills är det bara Frankrikes president som på allvar har lyckats rubba IASB. Eller ska vi övertyga världen om en ny och enklare redovisning? Eller ska vi inte bry oss?

I något av samtalen om ambitionen med IFRS kom jag osökt att tänka på vad en kollega en gång sa: ”Det är så bra så att det är dåligt”.

Föregående

Big 4 blir Big 14?

Nästa

Hög tid lämna timmar

3 kommentarer

 1. Sven-Arne Nilsson

  En lämplig början på att få IASB att ta till sig kritiken, för att använda formuleringen ovan, är att sitta ner och besvara IASB agenda consultation (följande två stycken utdrag från http://www.ifrs.org/Current+Projects/IASB+Projects/IASB+agenda+consultation/IASB+agenda+consultation.htm , fortsättning nedanför):

  On 26 July 2011 the IASB launched its first formal public agenda consultation on its future work plan. Comments are requested by 30 November 2011.

  Through the agenda consultation the IASB is seeking the input from all interested parties on the strategic direction and the broad overall balance of the work plan. The agenda consultation will provide the Board with important input when considering possible agenda items.

  Ett tema är IASBs bristande lyhördhet, och det kan ha legat något i det tidigare. Konsultationerna enligt ovan och de bearbetningar som pågår utifrån inkomna kommentarer till sådana stora frågor som intäkter, finansiella instrument och leasing visar dock på en stor lyhördhet, nästan så att man oroar sig för krånglighet och principlöshet som en följd av strävan att tillmötesgå så många som möjligt.

  För att få lite perspektiv på det som dallrade i luften i Tylösand är det nog lite av förhållandet att (o)skön-heten finns i betraktarens ögon. IFRS har förvisso sina sidor, men en stor del av det som dallrar har mer med betraktarna att göra. (Se gärna vidare i Far info 6-7/2010 artikel 126.)

  P.S. Uteblivna avskrivningar på goodwill är intressant. De försvann som en konsekvens av att Big business i USA tryckte på sina kongressmän och -kvinnor, och så fick FASB vika sig. Så kan det gå när man lyckas rubba normgivaren.

  • Dan

   Tack för din kommentar Sven-Arne!

   Frågan är om alla IFRS-kritiker från Tylösand ids att besvara IASB Agenda Consultation. Den vägen känns nog lång för många, det behövs en genomgripande förändring nu. Jag delar den uppfattningen. Men, som alltid gäller att försöka påverka på de sätt som står till buds.

   Det är också viktigt att alla verkligen tillämpar IFRS som ett principbaserat system, där man tänker själv minst lika mycket som man läser reglerna.

   • Sven-Arne Nilsson

    Ännu ett bevis på att Kellgren hade rätt, i sin karaktäristik av svensken. Konstigt att dessa IFRS-kritíker ids att kritisera om och om igen. — Hur som helst finns nu chansen att vara konstruktiv, men någon ”genomgripande förändring nu” ser jag som helt utesluten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén