Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Inget har hänt?

Dan Brännström besöker IFAC i New York

”Inget har hänt” noterade Ludvig XVI i sin dagbok 14 juli 1789, samma dag som Bastiljen hade stormats.

Det gäller att se vad som förändrar världen. Uppenbart eller inte, förändring är det enda konstanta. Och det går undan …

” … it is simply that the things that appear to be so permanent and dominant at any given moment in history can change with stunning rapidity.” (Ur ”The next 100 years” av George Friedman.)

Jag vet inte vad du noterade 30 november 2011. Sambandet är tveksamt, men dels gick börsen upp mycket kraftigt, dels publicerade EU-kommissionen sitt revisionspaket. Något värt att notera?

Dan Brännström vid Rockefeller Center

 

27 februari 2012 är ännu ett oskrivet blad. Men jag vill kunna notera att branschen idag tar ett stort steg, i en ny riktning. För branschen måste proaktivt svara på EU-kommissionären Michel Barniers iver att ”inveckla” revisionen snarare än att utveckla den.

Det är på allvar, och det krävs nytänkande och ”nygörande” för att revisionen ska bli mer relevant i både små och stora företag. Vid dagens möte på IFAC i New York ska jag därför trycka på vikten av innovation. För revisionen och revisorns rapportering måste förändras. Och det är den globala branschen, med IFAC i spetsen, som kan göra det. Byråerna kan inte göra det, inte ens EU eller G20 kan göra det.

Det duger inte att dutta längre, och det måste gå undan! Detta säger jag idag, till alla som ser hoten mot revisionen. Men förhoppningsvis också möjligheterna.

Föregående

Vänta med att skälla på Borg

Nästa

Det mesta är uppåt

  1. Sven-Arne Nilsson

    Så att säga kvällstidningsversionen av vad som (inte) hände den 14 juli 1789, och det kan vara en poängfull inledning. Dock är vi ju i branschen som eftersträvar att ge en rättvisande och rättvis bild, och för att vara rättvis mot Ludvig XVI så med viss redigering ur Wikipedia om vad som hände:

    Ludvig var osäker och vankelmodig och helt ointresserad av att regera; det sägs att han egentligen hellre ville ägna sig åt låssmide och jakt på hjort än vara kung.

    När Franska revolutionen utbröt 1789 och Bastiljen stormades, befann sig Ludvig på jakt. Det påstås att när han fick meddelandet om situationen i Paris, så frågade han ”Är det uppror?” och fick till svar Non Sire, c´est une révolution ”Nej, Ers Majestät, det är revolution.” Samma dag skrev han i sin dagbok Rien ”Ingenting”, och det syftade på att han under jakten inte lyckats skjuta en enda hare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén