Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Inte ens vartannat bolag har revisor

Nu har vi färska uppgifter om hur det ser ut med revisionen i Sveriges aktiebolag. Som alltid är det FAR-kollegan Bengt Skough som har sammanställt uppgifterna från Bolagsverket, den här gången per 31 mars 2016.

Allt färre bolag väljer revision.

Allt färre bolag väljer revision.

I ”gamla bolag”, dvs. bolag som var registrerade före slopandet av revisionsplikten 1 november 2010 och som på grund av sin storlek har möjlighet att välja bort revision, har ca. 35 procent kvar revisionen. För ”nya bolag” gäller att ca. 16 procent har frivillig revision. För hela populationen på ca. 390 000 bolag som inte omfattas av revisionsplikten finns det nu revision i ca. 25 procent av bolagen.

Det totala antalet aktiebolag uppgår för närvarande till ca. 530 000, varav ca. 237 000 eller ca. 45 procent har revision. På mindre än sex år har revisionen alltså försvunnit i mer hälften av aktiebolagen, men det är inte samma sak som att alla dessa bolag är utan support från proffs. Många bolag väljer att behålla revisorn som rådgivare, andra anlitar en auktoriserad redovisningskonsult. Kurvorna väcker emellertid en rad frågor:

 • Hur påverkas skattefelet, ekobrottsligheten och kvaliteten på årsredovisningarna?
 • Har branschen misslyckats med att erbjuda en revision som är anpassad till de allra minsta företagen?
 • Var ser man att ett proffs har medverkat vid upprättande av bokslut, årsredovisningar och deklarationer (dagens kryss i deklarationen säger ju inte särskilt mycket)?

Föregående

Trenda hållbart med #farialmedalen

Nästa

Höga skadestånd tvingar fram ny lagstiftning

2 kommentarer

 1. I Finland är trenden lika, andelen bolag som frivilligt valde en revisor år 2014 var ca. 25% (2012: 32% och 2013: 28%).

  Vi ser stora skillnader mellan landskap och industri:
  -i Österbotten väljer ca. 20% frivilligt en revisor medan i östra delen av landet, t.ex. ca. 40% av bolag i Kajanaland och Södra Savolax valde en revisor frivilligt.
  -bolag inom service, rådgivning och lantbruk väljer frivilligt revisorer minst (ca.20%), medan bolag i bygg- och infrastruktur, finansiering och fastigheter väljer klart oftast en revisor frivilligt (>30%).

 2. Vår empiriska undersökning visar vidare att finska bolag…

  – som är större
  – har mera leverantörsskulder,
  – har mera banklån,
  – har större tillväxt,
  – har negativ egen kapital,
  – har en mera utspritt ägarskap
  – som driver mindre aggressiv skatteplanering
  – har tidigare år haft en CGR-revisor (högre auktorisering)

  …väljer revisorer med större sannolikhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén