Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Integrerad rapportering på allas läppar

Ossian Ekdahl, Första AP-fonden, vill se hur företaget utvecklas på längre sikt.

Ossian Ekdahl, Första AP-fonden, vill se hur företaget utvecklas på längre sikt.

Transparens kan ibland uppfattas som bara ett modeord, ett ”buzzword”. Men samtidigt ser vi på område efter område allt högre krav på öppenhet och transparens för att stärka förtroendet och tilliten. Tillsammans med Nasdaq, Institutet för Näringslivsforskning (IFN) och Transparency International Sverige arrangerade vi förra veckan ett seminarium om just transparens. Här kan du läsa ett kortfattat referat från seminariet.

Mycket av diskussionen kom att handla om hur man kan göra företagens årsredovisningar och övriga rapportering till relevanta och bra beslutsunderlag. Alla var överens om att för mycket information skymmer sikten och gör att transparensen faktiskt minskar, för vem läser en årsredovisning på 150 sidor? Det gäller därför att finna den optimala transparensen.

Professor Lars Oxelheim efterlyste för sin del ökad belysning av makroekonomiska med- och motvindar i ett företags rapportering, allt för att kunna bedöma nivån på den uthålliga vinsten. När sedan Första AP-fondens Ossian Ekdahl också ropade efter ett bredare och mer långsiktigt perspektiv passade jag på att slå ett slag för integrerad rapportering. För om vi lyckas skapa en rapport som i verklig mening integrerar finansiell rapportering med information om styrning, hållbarhet, möjligheter och risker blir det enklare att se hur företaget långsiktigt kan skapa värde. Utmaningen blir att göra formatet hanterligt, maximalt 50 sidor tyckte jag i debatten. I det lilla företaget handlar det naturligtvis om ett betydligt behändigare format.

Till min stora glädje var integrerad rapportering plötsligt på allas läppar. Frågan är bara, hur ska vi få integrerad rapportering att bli verklighet?

Föregående

En milstolpe för nordiska standarden

Nästa

För mycket transparens gör att man ser sämre

2 kommentarer

  1. Ossian Ekdahl

    Det var en intressant och bra konferens vi deltog på. Integrerad rapportering är absolut ett viktigt steg att ta men det finns även andra saker som bolagen bör vara transparenta om. I vissa bolag finns behov av att publicera policyer för exempelvis resor och representation. I andra bolag kan utökad hållbarhetsredovisning och skatteredovisning vara viktig.

    • Dan

      Ossian, visst måste rapporteringen anpassas efter olika behov och förväntningar på transparens. Och jag är glad att du ser möjligheter i en övergång till integrerad rapportering. Så mycket som möjligt av relevant rapportering bör finnas på ett och samma ställe utan att rapporten ska behöva bli så omfattande. Vi får aldrig ge upp den ambitionen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén