Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Jävet är som grus i dojan

Ambitionen är att bokslut och revision ska vara på plats inom tre månader efter bokslutsdagen! Jag blev glad när jag läste att det är så baks & co vill serva sina kunder. Utmärkt, för redovisning är färskvara.

Jag blev ännu gladare när jag igår fick träffa gänget som gärna erbjuder ”trerätters” genom att göra rätt sak rätt i rätt tid. Och framtidstron var det inget fel på. En stor och viktig uppgift i kundarbetet är nu att ge goda råd i det viktiga valet mellan K2 och K3. Sedan väntar redovisningskonsulterna på nästa version av Reko. Och jag såg och hörde på revisorerna att de välkomnar FARs initiativ att anpassa den internationella standarden ISA till en K2-revision.

Men på en punkt klämmer det i skon. Det gamla särsvenska bokföringsjävet är ett hinder för ett effektivt kundarbete. Det medför krångel och kostnader eftersom de mindre företagen inte fullt ut kan nyttja redovisningskonsulters och revisorers kompetens. Därför står det högt på önskelistan hos baks & co att regeringen äntligen tar bort bokföringsjävet. Snart kommer också regeringen med en lagrådsremiss utifrån ”Svensson 3”, och då får vi se om man menar allvar med ambitionen att förenkla. Sällan har väl ett förslag för övrigt fått ett så starkt stöd från remissinstanserna. Men, inget är klart förrän det är klart. Kanske får vi ett besked under Branschdagarna, för då ska vi diskutera frågan med regeringen.

Jag tvekar inte. Regering och riksdag måste ta bort det onödiga bokföringsjävet. Genom analysmodellen finns det ju sedan länge andra regler om revisorns opartiskhet och självständighet.

Vad tycker du?

Föregående

Tala om scenförändring

Nästa

Räkenskapens dag

3 kommentarer

 1. Ulrika Andersson

  Dan, från mig och hela gänget på baks & co, stort TACK för att du gästade oss igår och delade med dig av din syn på aktuella frågor i vår bransch. Idag inspirerades vi av ytterligare en gäst, Teo Härén, i ämnet kreativitet. Att tänka lite längre, lite annorlunda, såsom vi uppfattade att du gör. Det tycker vi att du ska fortsätta med, för det kommer i allafall vi att göra!

 2. Jan-Hugo Nihlén

  Dan, Hammaren rätt på spiken. Hoppas verkligen att regeringen gör allvar av sitt uttalande om att ”förenkla” även på detta område. Det finns ingen anledning att ha två olika regelsystem för i princip samma sak. Ta bort jävsreglerna avseende ”kombiuppdrag”. Oberoendeanalysen är väl skickad att ta hand om även detta område. Ska bli intressant att få höra att regeringen bekräftar borttagandet av jävet på branschdagarna.

  • Dan

   Ja Jan-Hugo, visst är det så! Dessutom finns det många skäl att ha mer liberala oberoenderegler för de minsta företagen. Men jag är orolig, för regeringen är alldeles för tyst om förenkling trots att det bara är några månader kvar innan målet om 25% lägre administrativa kostnader måste uppnås …

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén