Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Lagrådet om Svensson 3

Lagrådet har nu uttalat sig om lagrådsremissen kopplad till Svensson 3. Regeringens förslag angående bokföringsbrott vid för sent upprättad årsredovisning är det enda som lagrådet kommenterar. Tyvärr stannar det enbart vid en tvekan från lagrådets sida. Regeringen får alltså grönt ljus för alla sina förslag med anledning av Svensson 3.

Jag hävdar fortfarande att det vore bäst att avkriminalisera en för sent upprättad årsredovisning. Företagsbot och/eller höjda förseningsavgifter är mycket effektivare åtgärder, men den stora vinsten ligger i minskad rättsosäkerhet för tusentals företagare och styrelseledamöter.

Men jag är kanske ensam om den uppfattningen …

Föregående

Sitter revisorer på dubbla stolar?

Nästa

Tjuvstart åt fel håll

7 kommentarer

 1. Johan Henriksson

  Kan man då tänka sig att det blir bokföringsbrott om man lämnar en årsredovisning ett par veckor för sent men det är helt ok att lämna in en handskriven och ofullständig årsredovisning så länge man gör det i tid?

  • Dan

   Johan,

   Jag hoppas och tror att Bolagsverket skärper granskningen till våren så att alla årsredovisningar verkligen uppfyller den goda redovisningsseden, åtminstone på ytan.

   När XBRL införs i Sverige (sist av alla länder?) kommer den kontrollen att kunna ske på ett mycket effektivt sätt.

 2. Rolf Karlsson

  Jag tycker man bör fråga sig varför årsredovisningen lämnas för sent.
  Beror detta på företagaren, redovisningskonsulten eller revisorn.
  Om alla auktoriserade redovisningskonsulter och revisorer sköter sig så bör man väl
  hinna med att lämna in årsredovisningen i rätt tid.
  Vi skall ju också sträva efter att ha bokslutet klart inom 4-5 månader efter bokslutsdagen.
  Jag förstår inte frågeställningen?

  • Dan

   Rolf,

   Jag håller med dig om att bokslut ska finnas framme tidigt, helst så att årsredovisningen kan skickas till Bolagsverket inom fyra månader efter bokslutsdagen.

   Om jag minns rätt brukar det vara ca 3 % av företagen som kommer in för sent med årsredovisningen. Jag hoppas verkligen inte att det procenttalet ökar till följd av den slopade revisionsplikten.

   Redovisningskonsulter och revisorer spelar en viktig roll för att årsredovisningen upprättas i tid, men det är ju inte alla företag som tar hjälp av proffs.

 3. Rolf Karlsson

  Hej Dan
  Tack för ditt svar.
  En undran
  Borde det inte vara obligatoriskt för ett aktiebolag som valt bort revisorn att anlita en auktoriserad
  redovisningskonsult som lämnar en bokslutsrapport. Dessa bokslutsrapporter borde väl registreras
  på något sätt. Gränsvärdena för revisionsplikten lär väl också höjas om några år, för revisionsplikten
  kommer väl inte tillbaka? Har jag fel i mina funderingar?

  • Dan

   Rolf, att ersätta en plikt med en annan är knappast politiskt gångbart. Nej, det blir istället fortsatt avreglering avseende redovisning och revision i mindre företag. Därför måste branschen fortsätta att anpassa/utveckla sitt utbud av tjänster. Och visst kommer gränsvärdena för revisionsplikt att höjas, men det dröjer några år. Vi måste, tror jag, passera både valet 2014 och en ordentlig utvärdering av erfarenheterna från den frivilliga revisionen.

 4. Karolina Hansson

  Beatrice Ask har den 29 november lämnat en lagrådsremiss som inför en åtalsprövning för sent inlämnad årsredovisning. I övrigt är rättsläget oförändrat.

  Lagrådsremissen anger i kommentarerna att Regeringen vill se mildare på förseningar och tycker att dagens straff, som går att jämföra med vållande till annans död (dvs max 2 års fängelse), är för strängt.

  Jag tycker det är alldeles för hårt straff att ENBART lämna in årsredovisningen för sent.

  Vid en rättegång tas för övrigt inte hänsyn till kommentarer i en lagrådsremiss. Det är själva lagtexten som tillämpas och enda förändringen som anges är en åtalsprövning.

  Jag vill, i likhet med dig, helt avkriminalisera sent inlämnad årsredovisning. Inför företagsbot och väldigt mycket högre förseningsavgifter. T.ex. 5000 kr/vecka eller liknande. Det kommer ge mer pengar till staten, fler personer lämnar in årsredovisningen i tid.

  Ibland händer saker som gör att man blir sen. Det är illa, och jättefel att vara sen. Men det bör inte likställas med vållande till annans död.

  Tack för att du kämpar på och försöker påverka Dan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén