Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Män väljer män – men varför?

Endast 12 % av styrelseledamöterna i EU-ländernas börsbolag är kvinnor. Carina Lundberg Markow säger i en kommentar till mitt inlägg ”Det krävs nytt sätt att upphandla styrelsekompetens” att män väljer män. Varför är det så?

Vi vet ju att mixade team är bäst. Den aktuella grönboken om bolagsstyrning hänvisar till den ena rapporten efter den andra. Lednings- och styrelsearbete mår bra av olika perspektiv. Mångfald är bättre än enfald.

Forskningsresultat om testosteronets inverkan på finansbranschen besvarar dessutom frågan om vi hade fått en lika tuff finanskris om världen istället hade begåvats med ett ”Lehman Brothers and Sisters”. Nej, det hade varit annorlunda. Därför är det bedrövligt att vi 2011 inte har kommit längre. Och EU-kommissionen hotar därför med kvotering.

Att 93 % av kvinnorna i min egen bransch, revisions- och rådgivningsbranschen, uppger att de inte har samma möjlighet som männen att avancera gör att jag ropar ännu högre.

DET RÄCKER. NU TAR VI UT NY KURS. 

Du och jag har ett ansvar att informera, propagera och protestera.

På grund av stora pensionsavgångar ska 250 000 nya chefer utses under de närmaste åren. 250 000 möjligheter att bryta vanans makt!

Föregående

Den rätta tiden för en skattereform är nu

Nästa

Ekonomen skapar flest jobb trots snål utbildning

3 kommentarer

 1. Kerstin Twedmark

  Så bra, Dan, att du sätter fokus på denna fråga! Utöver alla andra viktiga aspekter på den ojämna maktfördelningen, så är det ju ett resursslöseri av stora mått att inte ta vara på den begåvning, kompetens och drivkraft som intelligenta, välutbildade kvinnor besitter.
  Varför män väljer män? Av många skäl, tror jag. Avsaknaden av medvetenhet om att ens perspektiv är just ett perspektiv bland andra, är ett skäl. På samma sätt som steget från ”omedveten inkompetens” till ”medveten inkompetens”, kan vara början på en förändring så kan en spirande medvetenhet på detta område leda vidare. Att träna sig i perspektivtagande kan vara en bra början.
  Identifikationsfaktorn är hög när man väljer det som är likt det egna. Man väljer det man känner igen (sig i). Det goda är igenkännandet, man förstår varandra. Risken är det man kallar group-think, ett avsmalnat perspektiv med för få ifrågasättande röster, vilket kan leda till felaktiga, otillräckligt grundade beslut.

  Om inte annat – kvinnorna utgör faktiskt 50 % av befolkningen. Är det inte rimligt att det syns i styrelserna också?

  • Dan

   Kerstin,

   Varmt tack för många kloka ord!

   Idag hade jag anledning att göra ett blogginlägg på samma tema.

   Varje företag vinner på mångfald. Och snart kommer marknaden att trycka på ännu hårdare och kräva mångfald i ledningar och styrelser.

   Jag vill dra mitt strå till stacken!

 2. Bino Catasús

  Det skulle vara mig främmande att säga emot Dig, men jag skulle vilja betona ett par saker:
  * De svar jag har fått från styrelsefolk (efter att ha intervjuat över 35 stycken personer som sitter i noterade företag) är att de är mycket varse om frågan och att de – ceteris paribus – skulle välja en kvinna som medarbetare. Denna fråga är – menar jag – inte enbart en nomineringskommittéfråga utan också – och kanske i ännu större grad – en fråga om ledningen och en kompetensutvecklingsfråga i organisationen.
  * När det gäller Lehman Sisters så har jag försökt fundera kring denna fråga och också ställt den till ett antal personer som är mer inlästa på feministisk teori än jag:
  – Är det ur kompetensperspektivet någon skillnad mellan män och kvinnor? Med kompetens menar jag en bred definition (kunskap*förmåga*vilja).
  Min fundering utgår från ett smalt perspektiv – nämligen företagets:
  Om svaret är ja – ska vi naturligtvis välja män eller kvinnor i högre omfattning i företagen (vi tror oss veta att vissa kompetenser behövs i vissa befattningar och i vissa situationer). Då är en ”snedfördelning” helt rimlig ur ett effektivitetsperspektiv (på kort sikt i alla fall…)
  Om svaret är nej – ska vi naturligtvis inte välja bort vare sig män eller kvinnor på några befattningar eftersom att vi då inte väljer hela det möjliga investeringsrum för att få den bästa mixen av risk och avkastning.
  I ett bredare (och sannolikt rimligare) perspektiv är frågan om lika möjligheter en moralisk fråga. Eller som en manlig chef sa till mig i en intervju: ”Jag skulle inte vilja att min dotter arbetade här”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén