Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Min vecka på FAR

Alva_Jonaker_tva

Alva Jonåker – praktikant på FAR.

Alva Jonåker är gästbloggare:

För många är det svårt att hitta en praktikplats. Att jag fick praktik efter ett spontant meddelande till Dan via Twitter är inte sånt som brukar hända. Men det till synes omöjliga blev verklighet för mig vilket innebar en fantastisk praktikvecka på FAR. Jag heter Alva Jonåker, går andra året i ekonomi på Värmdö Gymnasium och vill berätta om mina erfarenheter på FAR.

När jag fick min praktikplats visste jag inte vad jag kunde förvänta mig, så när jag kom fram på måndag morgon till Kungsbron 2 blev jag glatt överraskad. Jag fick ett fullspäckat schema bestående av en massa intressanta möten med människor som skulle berätta om sina arbeten för mig. Efter att ha blivit presenterad för Dan Brännström välkomnade han mig med en rundtur på deras arbetsplats. Han presenterade mig för alla som jobbade på FAR, speciellt de som jag kom att träffa senare i veckan. Då jag älskar att träffa och lära känna nya människor kunde min praktikvecka inte börjat på något bättre sätt.

Under veckan fick jag lära mig om medlemsservice, kund- och leverantörsrekontran, kvalitetskontroll, controlling, avtalshantering, bokredaktionen, utbildningsverksamheten och tidningsverksamheten. Jag fick även reda på hur redovisningskonsulternas och revisorernas arbete fungerar samt följa med på två möten, ett ekonomimöte och ett möte om FAR Online. Under min praktik handlade det mycket om att lyssna, anteckna och ställa frågor, men på vissa avdelningar fick jag även göra praktiska uppgifter vilket var jättekul!

Såklart träffade jag Dan ett flertal gånger under veckan. Med hjälp av årsredovisningen berättade han under våra möten om FARs verksamhet. Jag hade läst på om FAR innan min praktikvecka började, men årsredovisningen tog upp saker som jag inte hade hört om tidigare. Dessutom hade jag aldrig sett eller läst en årsredovisning förut vilket gjorde det hela väldigt intressant. Dan presenterade även FARs framtidsstudie som handlar om hur branschen kommer utvecklas framöver. Många av de framtidsutsikter som presenterades i studien har redan blivit verkliga, vilket jag personligen tycker är imponerande. Det visar dessutom på att framtidsstudien är trovärdig.

Jag stormtrivdes verkligen på FAR. Alla anställda var snälla och välkomnande och lika glada av att ha mig där som jag var över att vara där. Trots åldersskillnad blev jag bemött på ett respektfullt sätt. Dessutom fick jag testa på hur det känns att jobba på en arbetsplats inom den här branschen. Eftersom jag under högstadiet började bli mer och mer intresserad av ekonomi visade det sig att FAR var det perfekta stället för mig att praktisera på. Jag fick en bra överblick över hur ekonomibranschen ser ut samt en förståelse på djupare nivå för hur FAR arbetar. Tänk vad man kan göra med Twitter!

Alva Jonåker

 

Föregående

Från och med nu blir det annorlunda

Nästa

När världen krymper växer behovet av tillit

4 kommentarer

 1. Anna Karin Wikner

  Det var jätteroligt att få träffa dig Alva och kul att höra att du är så nöjd med din praktik hos oss på FAR. Välkommen tillbaka och stort lycka till med dina studier!/Anna Karin

 2. Sara Orback

  Kul att du trivdes hos oss på FAR, Alva! Tyvärr var jag borta rätt mycket när du var här. Nästa gång kanske du får tillfälle att hjälpa till i medlemsrådgivningen eller diskutera etiska frågor med mig./Sara

 3. Anna Nord

  Vilket trevligt och välformulerat blogginlägg!!! Du har både drivkraft och ordets gåva, det kommer ta dig långt i arbetslivet.

  Lycka till i framtiden! The sky is the limit!!!

  /Anna Nord

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén