På temat ”Den mytomspunna revisorn” kommenterar jag i några inlägg myterna kring revisorsrollen. Jag utgår från direkta citat ur pressen de senaste veckorna. Nu har det blivit dags för den tredje myten.
Verklighet: Revisorsnämndens tillsynsnämnd består av två hovrättspresidenter (ordförande och vice ordförande), rättschefen på Skatteverket, en advokat, en avdelningschef på Finansinspektionen, en förutvarande VD för Fondhandlareföreningen, en skattejurist vid Svenskt Näringsliv och två revisorer.
Vid det enhälliga beslutet i HQ-ärendet kom den ena revisorn från en mindre revisionsbyrå i Hälsingland. Den andra revisorn har egen revisionsbyrå i Stockholm men har tidigare varit verksam vid en stor revisionsbyrå.
Revisorsnämndens kansli utarbetar vägledande underlag, men tillsynsnämnden fattar givetvis alla beslut oberoende av tjänstemännen.
Skillnad mellan myt och verklighet? Döm själv!
Trevlig helg!
Sven-Arne Nilsson
Det må så vara att praxis i dagstidningssammanhang är att inte ange källor, men då detta inte är ett dagstidningssammanhang anser jag att särskilt egentliga citat ska följas av källangivelse. (Jag betvivlar inte alls att citatet är riktigt, utan det är bara en allmän ordningsfråga.)
Apropå dagstidningssammanhang så är väl myten ovan ett väldigt tydligt exempel på att dagstidningarna (morgontidningarna hette det förr) i sin journalistik numera är som kvällstidningarna? (Synd att det inte blev tvärtom, att när kvällstidningarna blev morgontidningar så tog de över deras journalistik.)
Dan
Sven-Arne,
Självfallet ska källor anges, men eftersom citaten är direkt länkade till respektive tidnings webbplats vill jag inte tynga texten med källhänvisningar.
Måste erkänna att jag är nyfiken på vad du anser om att kommunerna inte redovisar hela pensionsskulden i sina balansräkningar. Se dagens inlägg: ”Vågar du bli gammal?”