Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Nästa steg för revisionsplikten

I samband med höstbudgeten aviserar regeringen nu förändringar som tar sikte på att förenkla för mindre företag. Idag presenterar näringsminister Annie Lööf (C) en rad förslag i Dagens Industri under rubriken ”Vi förenklar reglerna för småföretagen” och härom dagen aviserades nästa steg i förändrad revisionsplikt.

Under våren 2015, dvs. efter nästa års riksdagsval, ska en utredning överväga möjligheterna att höja gränsvärdena för revisionsplikt. Sannolikt får samma utredning i uppdrag att göra en utvärdering av det första steget i övergången till frivillig revision.

Hittills är det främst Bolagsverket som har kommenterat effekterna av den slopade revisionsplikten. Kvaliteten på årsredovisningarna har gått ner, och det tycks till och med förekomma rent falska årsredovisningar. Däremot är det fortfarande 97-98 % av årsredovisningarna som kommer in i tid – även om sju månader, enligt min uppfattning, i sig är alldeles för sent för en färskvara som redovisning.

Senaste uppgifterna från Bolagsverket säger för övrigt att ca 65 % av bolagen, som hade revisor vid regelförändringen hösten 2010, fortfarande har revision. Av alla de 113 000 nytillkomna bolagen är det ca 32 % som har revisor. Utvecklingen är i linje med vad som kunde förväntas.

Frågan om förändringar för den frivilliga revisionen är naturligtvis av stort intresse, och FAR kommer på alla sätt att försöka medverka till ett ansvarsfullt beslut.

Branschdagarna 26-27 september får du ett utmärkt tillfälle att höra hur regeringen tänker i den här frågan. Då ska nämligen Magnus Graner, statssekreterare vid justitiedepartementet, sitta i heta stolen. Det vill du inte missa!!

 

Föregående

FARs alternativ till 3:12-regler

Nästa

Yes we can!

5 kommentarer

 1. Såg också detta. Bra att vi fick liiiiiiiiiiiite mer tid på oss, men det förhindrar ju inte att det fortfarande är högakut att ge oss småbolagsrevisorer ett mer verklighetsanpassat verktyg än ISA-revision att jobba med. Min åsikt är fortfarande: Fråga kunderna, intressenterna och oss småbolagsrevisorer vad för slags revision som efterfrågas, och lägg mest vikt vid vad kunderna tycker, de är de som betalar. Och inför detta som revisionsstandard för de mindre bolagen (under EU:s gränsvärden).

  • Rolf Karlsson

   Erik

   Instämmer helt med vad du säger. Hoppas vi får gehör.

   • Dan

    Erik och Rolf,

    I mitten av augusti träffade representanter för de nordiska branschorganisationerna såväl IFACs ordförande som IAASBs ordförande. Vi tryckte stenhårt på att vi behöver nya revisions- och granskningstjänster för de mindre företagen. Vi kommer att på olika sätt ligga på så att det till slut händer något på det internationella planet. Det är allt fler länder som nu ropar efter detta!

    Sedan kan man naturligtvis tänka sig att varje land tar fram egna tjänster. Jag hoppas att vi kan diskutera också det alternativet när vi träffas på Branschdagarna.

 2. hadil bahnam

  Hej!
  Jag undrar bara om hur många aktiebolag (antal bolag) har idag möjligheten att välja bort revision samt hur många av dem (som startade innan revisionspliktens avskaffande) har idag valt att behålla revision och hur många av dem valt bort revision?

  Tack på förhand

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén