Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Nu är XBRL svensk standard

Idag tillkännager SIS, Swedish Standards Institute att XBRL har blivit svensk standard. I pressmeddelandet uttrycks förhoppningen att XBRL ska stödja utveckling av nya effektiva processer genom att det blir enklare och går snabbare att rapportera, hantera och säkerställa kvalitet i finansiell information.

För mig är detta ljuv musik, och FAR har bidragit aktivt genom sitt engagemang i föreningen XBRL Sweden. Det är naturligtvis en styrka att även Bolagsverket, Finansinspektionen, Skatteverket och SCB står bakom detta.

Att XBRL nu är svensk standard är ett viktigt steg mot att elektronisk ingivning av årsredovisningar ska bli verklighet även i Sverige. Men det förutsätter lagkrav, tror jag. Tidigare förhoppningar om frivillig ingivning grusades ju, milt sagt. Dagens besked gör att det också tänds nytt hopp om ”One Stop Shop” eller ”En uppgift en gång” med sin stora potential att förenkla företagens omfattande rapportering till myndigheter.

Från FARs sida kommer vi fortsatt att medverka till att XBRL kan effektivisera, förenkla och höja kvaliteten i företagens rapportering.

Föregående

Tankeberusning

Nästa

Vem är det som kör egentligen?

4 kommentarer

 1. Björn Rydberg

  Yes! Som ordförande i XBRL Sweden, representerande FAR, är det givetvis extremt positivt att vi har XBRL nu som officiell svensk standard. Ett flertal FAR medlemmar har tillsammans med andra delar av näringslivet arbetat outtröttligt i ganska många år nu med XBRL projektet.

  Det finns som bekant redan ett stort antal implementeringar av XBRL runt om i Europa och resten av världen. Men, såvitt jag vet är vi först ut i Europa med att ge XBRL oficiell status som nationell standard!

  I Sverige var Bolagsverket tidigt ute med XBRL i sin (tidigare) e-tjänst för årsredovisningar. Erfarenheter från detta tillsammans med Finansinspektionens implementeringar av XBRL för Bank-, Finans- och Försäkringssektorerna gör att vi i Sverige är väl rustade för de projekt vi kan se framför oss nu för effektiv, transparent och kvalitetsmässig hantering av digital finansiell information med XBRL som bärare av informationen. Vi går in i andra andningen nu! /Björn

  • Dan

   Björn, så talar en eldsjäl. Och du är verkligen en sådan. Hur hade världen sett ut om människor inte brann för saker och ting?? Jag är därför glad och tacksam för din idoga XBRL-insats!!

  • Anders Hult

   Björn!
   Tack för allt jobb du har lagt ner! Det är verkligen på tiden att detta blir verklighet!
   Grattis!

 2. Björn Rydberg

  Tack Anders! Tack Dan!

  Ni har ju båda varit med i olika led i att dra detta framåt! Många inblandade över åren, och ett fortsatt bra teamwork ska nu ge oss många intressanta implementeringar av XBRL i Sverige!

  Boka in 23 september för lanserings-seminarium på SIS!

  Ha en fortsatt riktigt skön sommar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén