Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Nu går vi på offensiven

Imorgon bär det iväg till Bryssel, för nu går vi på offensiven.

Eftersom EU-kommissionens förslag att förändra revisionen och branschstrukturen läckt ut börjar vi lobba redan innan förslaget blir offentligt i november. Vi har redan diskuterat huvuddragen i förslagspaketet med den svenska regeringen, men vi måste också påverka i Bryssel. Det är ju där det mesta avgörs.

På programmet den här veckan står diskussioner med svenska EU-parlamentariker och företrädare för den svenska regeringen på plats i Bryssel. Vi kommer även att föra en dialog med branschens europeiska organisation FEE och lobbyister som arbetar för branschen.

Det är mycket som står på spel. Om EU-kommissionären Michel Barnier får som han vill med sitt långtgående förslag – gemensam revision, byrårotation och rådgivningsförbud för större revisionskunder –  ökar kostnaderna och krånglet för näringslivet. Den svenska modellen som fört oss till toppnoteringar internationellt på områden som bolagsstyrning och redovisning/revision riskerar också att krossas.

Jag behöver väl inte säga att vi är taggade när vi nu packar våra väskor.

Föregående

Du är med i Revisorn 2

Nästa

SME-week behövs året runt

3 kommentarer

 1. David

  Lycka till! Jag kommer börja arbeta på en big 4-byrå i augusti och är väldigt oroad över förslaget.

  • Dan

   David,

   Tack för din kommentar!

   Jag kan förstå att du undrar vad EU tänker hitta på. Men är det något speciellt som oroar dig?

   För egen del är jag övertygad om att slutresultatet blir annorlunda jämfört med det kommissionen nu föreslår. Vi ska se till att det blir annorlunda!!

   Men det finns också positiva inslag i EU:s paket, t.ex. en utvidgad revision.

 2. Sven-Arne Nilsson

  Vad som gör David väldigt oroad är svårt att se. Som blivande professionell borde han se på det som pågår med tillförsikt. Michel Barniers sätt att föreslå kan man ha en och annan synpunkt på, men en konstruktiv utgångspunkt är ändå vad han avslutade sin presentation för knappt ett år med: Status quo is not an option!

  Lobbying är närmast en självklarhet i dessa yttersta tider, men hur svår den konsten är framgår av intervjun med Anders Borg i dagens (13/10) SvD Näringsliv. Nu skiljer sig vår bransch, för att inte säga vår yrkeskår, från detta genom sin sans och balans.

  Om David, eller någon annan, vill få mer grepp om vad som är sans och balans i det som pågår är måndagens (10/10) ledare i Frankfurter Allgemeine Zeitung Wirtschaft utmärkt läsning. Bra är också ledaren i Financial Times 28/9. — Om man kan ha synpunkter på Michel Barnier så kan man inte ha andra synpunkter på Frankfurter Allgemeine Zeitung och Finacial Times än att de är genuina kvalitetstidningar, med en entydigt positiv inställning till näringsliv och företag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén