Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Ny sajt om 3:12

Idag lanserar vi sajten nyaentreprenorsskatten.se. Det handlar naturligtvis om regeringens förslag till nya 3:12-regler, dvs. regler för beskattning av 365 000 arbetande ägare i Sveriges 240 000 fåmansföretag.

sajten kommer vi att låta flera av de företag som berörs att komma till tals. Du kan redan ta del av några röster. Du kan självfallet också ta del av regeringens förslag och partiernas åsikter om 3:12. Dessutom kan du följa vad som skrivs och sägs om förslaget i media.

Förhoppningsvis vill du själv vara aktiv i den viktiga debatten som ju pågår i många olika medier. På Twitter använder du med fördel hashtaggen #nyaentreprenorsskatten om du vill följa eller delta i debatten.

Lite senare i augusti kommer vi på FAR att lansera ett alternativ till regeringens förslag. Ambitionen är att presentera en lösning som stärker legitimiteten för 3:12-reglerna utan negativa effekter som hämmad tillväxt och snedvriden konkurrens.

På återhörande med andra ord.

 

 

Föregående

Redan 31 juli

Nästa

Bolagsverket hjälper bedragare

2 kommentarer

 1. Tommy Nilsson

  Hej Dan,

  Hur har ni på FAR resonerat när ni bestämt att sätta av så mycket resurser och sätta den här skattefrågan högst på agendan? Finns det inte andra som kan sköta det bättre? Borde det inte ligga mer i FARs intresse att diskutera konskvenser/åtgärder av att revisionsbyrårer har använt så aggressiv skatteplanering (i bästa fall i en gråzon) att regeringen sett sig tvingad att lägga fram ett synnerligen uselt lagförslag? Jag tror det på ett bättre sätt skulle gynna branschens förtroende.

  • Dan

   Hej Tommy! Tack för din kommentar!

   Att FAR prioriterar 3:12-frågan bottnar naturligtvis i att den har stor påverkan på branschen. Men den mesta glöden – i vart fall som jag känner det – har faktiskt att göra med hur regeringens förslag slår mot alla entreprenörsdrivna företag. Framför allt är det kravet på ett ägande om 4% som skapar knepiga tröskeleffekter. Lagrådet konstaterade också mycket riktigt att konsekvenserna av regeringens förslag inte går att överblicka.

   Eftersom vi dessutom har en unik insikt om hur 3:12-reglerna påverkar företagandet har vi, tycker jag, en skyldighet att vara aktiva i frågan. Vi avser därför att i början av nästa vecka lansera ett alternativt förslag.

   Självfallet finns 3:12-frågan med i bilden när vi i höst fortsätter arbetet med förtroendet för branschen. Jag hoppas också att många vill vara med i diskussionen på Branschdagarna i september då Kairos Future ska presentera framtidsstudien.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén