Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Obegripligt utan bibeln

På radion talas om ett ramaskri. Något senare träffar jag en tidigare kollega som berättar om en golgatavandring.

När jag hör de båda uttrycken tänker jag på Skolverkets idé om att ta bort bibeln ur kursplanen. Är man på Skolverket medveten om bibelns inverkan på vårt språkbruk? För att inte tala om bibelns betydelse för värderingar, kultur och historia.

På kvällen samma dag ser jag ”I väntan på Godot”, en trevlig föreställning på Dramaten. Referenserna till bibeln är många, och utan elementär bibelkunskap går poänger förlorade. På samma sätt är det med många klassiska verk inom litteratur, konst och teater. Utan bibeln blir de ofta obegripliga.

Först ville Skolverket glömma antiken, och nu vill man gömma bibeln. Vad syftar Skolverkets verksamhet till – att främja eller motverka bildning?

Föregående

Kommunerna vältrar över kostnader på nästa generation

Nästa

Vinnande rådgivning

2 kommentarer

 1. Caisa Drefeldt

  Ja Dan. Snart vill de väl också glömma de gamla grekerna med ordet demokrati. Det är definitivt värt att notera att vårt samhälle bygger på både de gamla grekerna och på 10 Guds bud.

  • Dan

   Tack för din kommentar Caisa!
   Ja, det är farligt om vi blir historielösa.
   Såg en nyhetsnotis häromdagen om att Göteborgs stad (delvis) ställer in julen. Hann tänka att det var Skolverket som varit framme än en gång. Lustigt och olustigt på samma gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén