Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Om älgjakt och oberoende

Den senaste tiden har det stått mycket att läsa om SCA. I tisdags skrev Dagens Industri att de seminarier som SCAs revisorer från PwC deltagit i var rena jaktresor. Och igår intervjuades jag av samma tidning om hur medverkan vid älgjakt generellt kan hota revisorns oberoende. Jag tryckte på att det ställs särskilt höga krav på revisorns opartiskhet och självständighet i noterade bolag. Jag efterlyste samtidigt att PwC gick ut och gav sin beskrivning av de ifrågasatta seminarierna.

Det är därför utmärkt att PwC i dagens tidning beskriver upplägget av seminarierna som kombinerades med jakt. Det är också bra att SCAs revisor Anna-Clara af Ekenstam redogör för hur hon, i linje med revisorslagens bestämmelser, prövade sitt oberoende inför seminarierna. En sådan oberoendeprövning innebär att revisorn gör en bedömning av omständigheterna i det specifika fallet. Som framgår av dagens artikel beaktades faktorer som nyttan för revisionen, vilka som bjöd in och vilka som skulle delta vid seminarierna.

Öppenhet och dialog är alltid vägen till förtroende.

Föregående

Verklighet och inte teater

Nästa

Kommuner har 1800-talsrevision

  1. Erik Emilsson

    Både Anna-Clara och du gjorde det bra i denna debatt, tycker jag. Viktigt med självkritik när det behövs, och att samtidigt betona att revisionen/oberoendet inte äventyrats i detta fall. Tyckte att Anna-Clara visade både integritet, ödmjukhet och mod i den här situationen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén