Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Omringad av IFRS

Revisionen kan aldrig bli mer relevant än den finansiella rapportering eller information som är föremål för revision. Det var en av mina utgångspunkter när jag härom dagen dristade mig att debattera IFRS omgiven av verkliga specialister. Grant Thornton, med Eva Törning i spetsen, hade nämligen samlat sin IFRS-expertis från världens alla hörn till en konferens i Stockholm.

Jag refererade till vad svenska intressenter som ägare, styrelseledamöter, CEOs, CFOs m.fl. säger till mig om IFRS, nämligen att regelverket är alldeles för komplext. Redovisningen av verkligt värde medför stor osäkerhet, och årsredovisningarna är så omfattande att ingen läser dem. Här finns alltså ett stort frågetecken för redovisningens relevans som även drabbar revisionen.

Ganska dyster bild – särskilt som företagen, revisorer och rådgivare sliter för att tillämpa IFRS på bästa sätt. Vi kom därför in på vad som kan göras framåt. För det första är det viktigt att tillämpa IFRS som ett principbaserat system, där logik och professionellt omdöme ges stort utrymme. Sedan måste alla som lämnar remissvar till regelmakaren IASB trycka på att IFRS verkligen förblir en principbaserad redovisningsstandard. Med andra ord ska man inte fråga IASB efter all tänkbar vägledning, för det leder till att systemet blir mer detaljerat och regelbaserat.

Jag nämnde också att jag för framtiden sätter mitt hopp till integrerad rapportering som förhoppningsvis kan kommunicera ett företags utveckling på ett både enklare och bättre sätt. Här vill jag slå ett slag för artikeln ”The future of financial reporting”.

Min slutkommentar är att företagens rapportering måste kunna konsumeras och användas som beslutsunderlag. Vad ska vi annars ha den till?

Föregående

Det viktigaste först

Nästa

Revision av finansiella företag

 1. Eva Törning

  Tack för att du kom Dan!
  I samma anda som ovan skrev Göran Arnell, Claes Janzon och jag en debattartikel i Balans 4/2012 om att det finns alldeles för mycket obligatoriska upplysningar i de finansiella rapporterna vilket kan medföra att det blir svårt att hitta den information som man eftersöker. Artikeln baseras på en internationell rapport.
  Jag tror dessutom att det finns en övertro på att IFRS alltid ska leda till samma belopp. IFRS är ju ofta verktyg för att komma fram till ett anskaffningsvärde eller ett verkligt värde.
  Slutligen, för att vara principbaserat så innehåller trots allt även IFRS en ganska stor mängd regler – på gott och ont!
  Att göra finansiella rapporter enligt IFRS begripliga är verkligen en utmaning som vi alla måste vara ödmjuka inför!
  //Eva

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén