Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

På väg till vilda västern?

Vi åker inte till Maramö den här gången, men väl till Jönköping och Sundsvall.

FARs ordförande Anna-Clara af Ekenstam och jag vill föra en dialog med branschen om alla möjligheter och utmaningar som ligger framför. Vi börjar i Jönköping och Sundsvall, och temat är ”Vilka möjligheter”.

Jag tror att du håller med mig om att vi nu känner ett förändringstryck vi aldrig upplevt tidigare. Omvärldsförändringarna sker på många plan. Vi ser t.ex. hur regleringen av de större företagen tilltar samtidigt som politikerna söker efter förenkling för de allra minsta. Steg för steg närmar vi oss situationen i USA – mycket komplexa regelsystem för storföretagen och närmast total avreglering för små företag, inte minst på områden som redovisning och revision. Och bokslutet i det lilla företaget kan där se ut hur som helst. Är vi också på väg till vilda västern? Otäckt tycker några, kul säger andra.

Vi gör nu en spännande framtidsstudie tillsammans med Kairos Future. Den kommer att visa på branschens resa fram till 2025 och ska presenteras på Branschdagarna i september.

Men som sagt: den resan är redan påbörjad.

Föregående

Det är just den bollen jag menar

Nästa

Ett nytt råd om bokföring

  1. Sven-Arne Nilsson

    ”Vilda västern är ej som förut”, erinrar jag mig att någon sjöng på det glada 1900-talet. Möjligen är den vild för små företag i USA, men för de noterade företagen är det väl närmast raka motsatsen? För övrigt framgick det väl hur sofistikerad övervakningen är i USA av ett tal av SEC-ordföranden Elisse Walter för precis en vecka sedan (http://www.sec.gov/news/speech/2013/spch021913ebw.htm), en övervakning som tas till nya höjder med hjälp av XBRL (läs mellan raderna).

    ”HÄNDER I VÄRLDEN […] det du absolut måste veta för att hänga med” läste jag i söndagens SvD Näringsliv (s 5). Det påminde mig om vad som hände i Paris för två veckor sedan, även om det inte kom med i SvD. Då sammanträdde en arbetsgrupp av International Integrated Reporting Council (IIRC). Ett av resonemangen var att de europeiska företagen för femton år sedan publicerade rapporter med ett innehåll nära det som IIRC har som vision, men sedan dess har alla ställt in sig i ledet med den extrema anglosaxiska regleringen, med oändliga listor på upplysningar för att undvika varje juridiskt brott. Allt enligt Le Monde Éco & Entreprise (2013-02-19 s 9), som valde ut just det vi måste veta för att hänga med.

    Mycket finns att säga om integrerad rapportering, men det finns tydligen motkrafter till ”västern”, vild eller tämjd. Arbetsdagen går mot sitt slut och jag lägger bara till att IIRC inleder en öppen rådfrågning den 16 april (90 dagars svarstid)), som ska leda till ett slutdokument i december i år. Så då är det dags att svara för att förhoppningsvis släppa redovisningen loss, ur det anglosaxiska greppet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén