Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Pris för bästa revisionsberättelse?

Jag kan förstå om en och annan som läser rubriken undrar om jag skojar. För fram tills nu har ju revisionsberättelserna – i vart fall i noterande bolag – sällan innehållit någon avvikande eller spännande information. Men snart blir det annorlunda. För implementeringen av IAASBs nya revisionsberättelse respektive reglerna i EUs revisionspaket innebär ju att revisorn ska öppna svarta lådan och berätta mycket mer än idag. I klartext handlar det om att revisorn ska ange ”särskilt betydelsefulla områden” (IAASB) och de ”viktigaste bedömda riskerna för väsentliga felaktigheter” (EU), dvs. sådant som revisorn oroat sig för och därför ägnat särskild uppmärksamhet.

Detta kommer alltså att gälla alla revisionsberättelser för företag av allmänt intresse (noterade och finansiella företag). Om räkenskapsåret överensstämmer med kalenderår blir 2016 första räkenskapsåret. Det innebär i sin tur att den nya revisionsberättelsen kommer att läggas fram inför stämmorna våren 2017. Beroende på vad regering och riksdag beslutar kan det bli så att revisionsberättelser som avges redan från och med 17 juni 2016 kan komma att omfattas av de nya reglerna.

I länder som Nederländerna och Storbritannien har man redan tjuvstartat. Och där har marknaden välkomnat den transparenta rapporteringen från revisorn. I Storbritannien har man till och med inrättat ett pris för bästa revisionsberättelse. I en av klasserna vann KPMG med den kanske mest uppmärksammade revisionsberättelsen, nämligen den för Rolls-Royce avseende 2013 (se sidorna 130-135). Revisionsberättelsen för 2014 innehåller till och med diagram (se sidorna 154-159).

Om en liten stund ska kollegan Lennart Iredahl och jag gå till Aktiespararna och presentera den nya revisionsberättelsen för organisationens bolagsstämmobevakare. Jag hoppas och tror att de kommer att uppskatta den. Och kanske kan ett pris för bästa revisionsberättelse även här i Sverige bidra till att revisorerna utvecklar rapporteringen. Vilken möjlighet att öka revisionens relevans!

Föregående

Nyttan med årsredovisningar?

Nästa

Nordiska standarden – alla vill hänga på

3 kommentarer

 1. Fantastiskt bra! Mer relevanta revisionsberättelser i alla former av bolag! För noterade/allmänt intresse MER specifik information. För ägarledda/mindre enkel, lättförståelig, standardiserad information av ”trafikljuskaraktär”.

 2. Mikaela Idermark

  Tack för en lärorik och intressant presentation i dag! (Jag lovade dig att kommentera ditt blogginlägg).

  Jag tycker ditt förslag om ”pris för bästa revisionsberättelse” vore ett bra initiativ, speciellt när den nya revisionsberättelsen träder i kraft med stora förändringar och högre krav på revisorer.

  Bästa hälsningar
  Mikaela

  • Dan

   Tack själv Mikaela för bra frågor under presentationen! Alltid spännande att ”uppträda” inför Aktiespararnas bolagsstämmobevakare – det kräver visst mod :).
   Vad gäller priset blir det spännande att se om ni eller någon annan tar tag i idéen, det är i vart fall inte lämpligt att FAR svarar för den tävlingen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén