Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Prosolvia fortsätter spöka

Idag har PwC och revisorn Nils Brehmer träffat en förlikning med konkursboet i Prosolvia. Förlikningen innebär att PwC ska betala 742,5 miljoner kronor.

Jag har stor förståelse för att PwC inte vill avvakta ett eventuellt prövningstillstånd från Högsta domstolen och ytterligare några års processande. Samtidigt är jag mycket bekymrad över att hovrättens dom i Prosolvia nu inte kommer att prövas. Risken är stor att Prosolvia fortsätter spöka och att hovrättsdomen blir vägledande för andra skadeståndsmål rörande revisorer förstås, men även i mål där styrelseledamöters och VDs ansvar prövas. Hovrättens sätt att bevilja bevislättnad kan ju också komma att tillämpas i skadeståndsmål utanför företagssfären.

Jag nämnde härom dagen för en professor i associationsrätt att Prosolvia har gett oss amerikanska skadeståndsnivåer. Hans respons var snabb och tydlig: ”Det är värre än i USA”.

Vad säger regeringen om detta? Vill vi verkligen ha en ny skadeståndspraxis? Eller måste lagstiftaren nu göra en översyn av ansvarsfrågorna? De frågorna ska jag ställa till statssekreteraren Magnus G. Graner vid justitiedepartementet när jag intervjuar honom på Branschdagarna nu på torsdag.

Föregående

Om guldregnet över revisorer

Nästa

Våga stanna tiden

3 kommentarer

  1. rikard

    Jag undrar om jag får tillbaka mina pengar. Jag köpte 50st aktier när kursen låg i 250. Får hem ett brev varje år från VPC, att jag fortfarande äger dom. Har ju aldrig sålt dom. Det var mina sparpengar. Hur går jag tillväga? Någon som vet? Tacksam för svar.

    istria-9@hotmail.co

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén