Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Rätt ska vara rätt – även om paradis

Patricia Hedelius skriver under rubriken ”Sverige ett skatteparadis – för revisionsbyråerna” att byråer undviker att betala skatt genom försäkringsupplägg. Patricia Hedelius refererar här till de premier som betalas till de internationella byrånätverkens egna försäkringslösningar, s.k. captives.

Till bilden hör att de större svenska revisionsbyråerna inte kan teckna fullgott försäkringsskydd för den riskfyllda revisionsverksamheten genom svenska försäkringslösningar.

Enligt Patricia Hedelius betalar byråerna ”medvetet in stora belopp till sina försäkringsbolag och slipper därmed bolagsskatten”. Sedan antyds att pengar slussas tillbaka till delägarna i byråerna.

Jag måste erkänna att jag aldrig har hört talas om sådana ”överpremier” eller att delägarna i revisionsbyråer skulle berikas av de internationella försäkringslösningarna, än mindre har jag tänkt tanken. Den av Patricia Hedelius utpekade byrån – KPMG – tillbakavisar för övrigt alla sådana påståenden.

Jag vänder mig även mot att premierna för de dyra försäkringslösningarna skulle vara ett led i någon form av skatteplanering. De höga kostnaderna för försäkringsskyddet är helt nödvändiga för byråerna.

Jag måste därför be Patricia Hedelius att lägga fram uppgifter som styrker hennes kolumn i Svenska Dagbladet. För rätt ska vara rätt – även om paradis.

Föregående

Så blir bästa modellen ännu bättre

Nästa

Synen på revisorn

  1. Jan-Hugo Nihlén

    Inte heller jag känner igen journalistens beskrivning. Källforskning är viktig för att återge verkligheten rätt. Skall bli intressant att se om journalisten efterhör din vädjan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén