Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Redan 31 juli

– ”Hur kan du klaga på att det fattas tid – det kommer ju ny tid hela tiden!”

Så skämtar man i GP idag. Men likväl är det som att tiden bara försvinner. Det är redan 31 juli. Hur gick det till?

Alla dagar är viktiga, men 31 juli är trots allt en speciell dag. För senast idag ska Bolagsverket få in alla årsredovisningar för aktiebolag med 31 december 2012 som bokslutsdag. Det handlar om hela 237 000 årsredovisningar. Per halvårsskiftet hade endast 60 % eller 143 000 kommit in. Och alldeles säkert jobbas det just nu frenetiskt ute på företag och bland redovisningskonsulter och revisorer för att få allting klart. Och dessutom felfritt.

Jag har sagt det förut: Redovisning är färskvara och ett viktigt beslutsunderlag. För alla intressenter är den offentliga årsredovisningen tänkt att ge viktig information om hur företaget utvecklas. Men vem är intresserad av ett sju månader gammalt bokslut?

Här har vi som bransch en utmaning. Vanans makt och en generös lagstiftning får inte hindra oss från att medverka till snabb, relevant och tillförlitlig information. Jag tycker att en årsredovisning ska finnas hos Bolagsverket inom fyra månader efter bokslutsdagen, särskilt om auktoriserade redovisningskonsulter och/eller godkända och auktoriserade revisorer medverkat i processen.

Ett av många sätt att göra skillnad. Och allting går, bara man bestämmer sig.

Föregående

Vi får inte bara stå och titta på

Nästa

Ny sajt om 3:12

 1. Lars Ekman

  Oj vad jag håller med dig! Nu här i början av augusti 2013 inför kräft- och surströmmingspremiärer känns december 2012 långt borta, för att inte tala om januari 2012 när de flesta av dessa bolag påbörjade sitt räkenskapsår. Värdet av den finansiella rapporten (årsredovisningen) för bolagets intressenter måste i de allra flesta fall vara ytterst begränsad 7-8 månader efter räkenskapsårets utgång och kanske 19-20 månader efter räkenskapsårets ingång (i vissa fall ännu längre). Detta nästan oavsett hur formellt korrekt informationen är. Jag tror att alla är överens om detta.

  Årsredovisningen borde alltså som allra senast offentliggöras fyra månader efter räkenskapsårets utgång.

  Även om årsredovisningen inkommer till bolagsverket först under juli så torde boksluten ha varit klara redan i slutet av maj inför avlämnandet av deklarationer till skatteverket.

  Därför kan jag inte låta bli att fundera på varför inte företagens finansiella rapportering, i vart fall för de mindre bolagen, (K2) avlämnas i ”ETT enda” digitalt format och till ”EN enda” myndighet (registerhållande myndighet) istället för som nu i flera olika format till två myndigheter (skatteverket och bolagsverket)?

  Eller mera korrekt så kanske jag saknar någon som verkar vilja driva en sådan utveckling?
  Jag tycker det är lite märkligt att inte något politiskt parti med ambition att minska företagens administrativa börda åtminstone initierar en utredning. Eller görs det? Eller borde inte branschen driva på? Tekniken borde finnas?

  Förutom den potentiella besparingen hos staten avseende samordning av registerhållning till en myndighet så skulle också företagens administrativa börda och kostnader minska väsentligt. Värdet hos företagens intressenter skulle också öka med en snabbare och digital rapportering.

  Minskade administrativa uppgifter hos redovisnings- och revisionsbranschen skulle också kunna öka värdet hos branschens tjänster. Vi skulle få mera tid till att vara den controller/ekonomichef/rådgivare som kunden vill ha och fokusera mera på intern redovisning och rådgivning.

  Visst finns det säkert svårigheter och hinder men precis som du skriver i ditt inlägg kanske det går bara man bestämmer sig? Många av regelverken och strukturerna är trots allt anpassade till ett samhälle med fasta telefoner och där de enda brev som skickades var i pappersformat och levererades av postverket. Det potentiella värdet av en förändring borde i vart fall vara så stort att någon borde vilja driva ”visionen”?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén