Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Revision är samhällsnytta

Riksdagen uppmanar nu regeringen att överväga om fler företag kan undantas från revisionsplikten. Det är inte någon särskilt kraftfull uppmaning. Jag kan ana en tvekan i skrivningarna om huruvida detta verkligen är en bra idé, och för regeringen finns det en uppenbar uppförsbacke i frågan. Det har ju framkommit kritiska synpunkter från bland andra Ekobrottsmyndigheten och Bolagsverket i spåren av det första steget för slopad revisionsplikt. Aktiebolaget kan lättare användas som verktyg i ekonomisk brottslighet. Och när proffs som redovisningskonsulter eller revisorer inte anlitas går kvaliteten i årsredovisningarna ner. Därigenom sjunker tilltron till aktiebolaget som traditionellt åtnjutit ett mycket högt förtroende och som därför haft stor betydelse för utvecklingen av näringsliv och samhälle.

Förutom att vara till nytta för enskilda företag är revision alltså samhällsnytta. Den faktorn måste väga tungt när regeringen gör sina överväganden. I bedömningsunderlaget bör regeringen även inkludera vad Riksrevisionen kommer fram till i sin granskning av konsekvenserna av avskaffandet av revisionsplikten. Riksrevisionens rapport ska publiceras i oktober 2017.

Är det en bra idé att höja gränsvärdena för revisionsplikt? Vad tycker du?

Föregående

Arvet efter mor är värderingar

Nästa

Genombrott i Paris

6 kommentarer

 1. Sören Maxén

  Det är naturligtvis helt förkastligt att höja gränserna för revisionsplikt. Alla aktiebolag borde ha revisor.

 2. Ny standard. Ny standard. Ny standard.

  Jag upprepar det självklara svaret på den här frågan tre gånger, för säkerhets skull.

 3. Låt oss få göra samhällsnytta till ett rimligt pris. Det är allt vi revisorer begär.

 4. Till mindre bolag (vilket i Sverige är nästan alla…) har vi en produkt som i grunden är efterfrågad och respekterad. Men vi ”överlevererar” å det grövsta. Samhälle och kund vill ha en övergripande, lättförståelig ”sanity check”, vi levererar fyra sidor juridisk diskussion, som ingen förstår. Här ligger den överlägset största risken att gränsen för revisionsplikt höjs.

 5. Och när jag nu ändå är igång (och samtidigt försöker lära mig nya revisionsberättelsen…):

  VARFÖR i hela världen fortsätter tröskeln för att välja revision att vara så hög?? Ett seriöst bolag, som inte tidigare haft revision, överväger att börja ha det. De kommer, i rätt många fall, att få en första avvikande revisionsberättelse (garanterat om de har varulager, tex), som gör att deras omvärld plötsligt tror att de är oseriösa… det verkar helt nipprigt?!?

  • Dan

   Erik,
   Ja – det kan säkert vara lurigt ibland med förstagångsrevisionen. Men det får inte hindra att revisorn visar med glöd på nyttan med revision. När revisionstjänsten snart anpassas till de mindre företagen blir den uppgiften enklare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén