Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Revision har aldrig varit roligare

Glada nordiska kollegor på möte i Oslo. (foto: Alf Asklund, DnR)

Glada nordiska kollegor på möte i Oslo. (foto: Alf Asklund, DnR)

Den är rakt på, bara cirka 20 sidor. Den ger revisorn ett tydligt uppdrag, men den talar inte om hur själva granskningen ska utföras. Det får revisorn avgöra själv. Och det är också en av poängerna – det professionella omdömet får mycket stort utrymme!

Jag talar alltså om den nya nordiska standarden för revision i mindre företag där verksamheten inte är alldeles för komplex.

Mina kollegor i Nordiska Revisorsförbundet och jag träffade igår delar av den projektgrupp som har utvecklat standarden. Vi fick en bra introduktion till tänket bakom utformningen och sedan diskuterade vi olika avsnitt för att bedöma hur revisionen kommer att påverkas. Det var mycket inspirerande, och jag hörde mig själv säga spontant: Revision har aldrig varit roligare! Och under hela resan hem från Oslo hade jag ett saligt leende på läpparna.

Revisionen blir inte bara roligare. Det är också bra för kvaliteten och effektiviteten när varje revision verkligen måste designas utifrån riskerna i den verksamhet som är föremål för revision.

Vi är naturligtvis ivriga att få synpunkter på standarden. Ett viktigt inslag i lanseringen är att jobba med fokusgrupper bestående av 10-20 medlemmar i varje land. Det momentet är tänkt att ske i april-maj, och sedan görs ett större utskick i juni. Självklart kommer FARs alla medlemmar få möjlighet att lämna synpunkter på standarden. I processen ligger också avstämningar med tillsynsmyndigheter och internationella samarbetsorgan som FEE och IFAC. Till bilden hör att vårt projekt har rönt stor uppmärksamhet runt vår jord. Målsättningen är att alla remissrundor och avstämningar ska vara slutförda senast 15 september.

Så det kommer att bli några intensiva månader men också fantastiskt kul! Och vill du vara med tidigt och medverka i fokusgruppen får du gärna höra av dig!

Lita på att jag återkommer i ämnet!

Föregående

Lärare i redovisning efterlyses

Nästa

Robotiseringen ställer nya krav på ledarskapet

18 kommentarer

 1. Lars Ekman

  Spännande nyhet. Tänk att revisionsbranschen agerar förebild när det gäller att differentiera sina tjänster utifrån vilket behov kunderna har! Branschen driver förenkling och förbättring för branschens kunder. Jag tror att det är bättre för både kunder och bransch jämfört med om ”förenklingen” initieras från politiskt håll.

  Dessutom imponerande snabbt. Det har väl ännu inte gått ett år sedan du först skrev om projektet på bloggen?

  Även spännande att skaparna verkar ha avvikit från checklistetrenden och låter revisorn ta ansvar.

  Formatet känns oerhört kompakt och det är inte utan att man frågar sig hur det är möjligt att komprimera revisionen till 20 sidor. Men detta ökar bara graden av förväntan.

 2. Bästa nyheten hittills 2015. Imponerad hur fort det gått!

 3. Erik Emilsson

  Jag VILL vara med i fokusgruppen!!!

 4. Gustav Wänström

  Otroligt kul och spännande!

 5. Lena Fiedler

  Mycket bra att det börjar hända saker inom detta området. Bra jobbat! Kanske något för Sektion revision att titta på.

  • Dan

   Lena, ja – jag kommer att berätta och visa mer när jag träffar styrgruppen 11 februari.

 6. Håkan Jonsson

  Äntligen!

 7. Bengt Larsson

  Äntligen något som på riktigt kommer att höja kvaliteten på revisionen. Ställer högre krav på oss revisorer och gör revisionen roligare.

 8. Niklas Larsson

  Konceptet låter ju spännande i sig, men är vi inte alltjämt lite ”upplåsta” av ISA, tills vi får ISA-light menar jag….?

  • Dan

   Niklas, ISA gäller tills vi har infört den alternativa standarden – men den nordiska standarden blir ingen ”ISA light”, även om det naturligtvis finna likheter med ISA på samma sätt som det finns likheter och gemensamma begrepp i olika redovisningsregler, t.ex. K2 och K3.

 9. Solveig Turunen

  Fullkomligt lysande!
  Eftersom jag då och då finner anledning att i mina noteringar infoga;
  ”eftersom sunt förnuft ännu inte är uttryckligen förbjudet, så…”
  Det kanske jag inte kommer att behöva fortsättningsvis? Kanske sunt förnuft blir en förutsättning för att kunna utföra en effektiv revision i fortsättningen? Jag tror ju att dessa eviga checklistor skapar fega revisorer, som utför arbetet främst för RN, och först därefter för kunden…

 10. Gunilla Svedberg

  Låter otroligt spännande! När får vi den? Vill ha 🙂

  • Dan

   Kul Gunilla att du är så ivrig! Du får anmäla intresse att vara med i fokusgruppen ifall du vill vara bland de första. Hoppas kunna samla fokusgruppen i april.

 11. Håkan Ohlson

  Bra besked! Tack för allt arbete.
  Nu känner jag inspiration att fortsätta några år till.

 12. magnus robrandt

  Vilket bra förslag, ser framemot att få läsa den 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén