Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Revisionsplikten i valrörelsen

Centerpartiet lanserar nu ett konkret nästa steg i avregleringen av revisionsplikten för aktiebolag. Förslaget innebär att företag med färre än 50 anställda ska undantas från plikten. Syftet är att företagen ska få resurser att skapa jobb istället för att betala för revisionen. Här kan du höra inslaget på ekot där näringsminister Annie Lööf och jag kommenterar utspelet.

Jag är i grunden positiv till att revisionen, precis som alla andra tjänster, är efterfrågestyrd. Revision ska utföras där den är önskad och gör skillnad, men revisionen är samtidigt speciell eftersom den sänker transaktionskostnaden i näringslivet (kostnaden för att göra affärer och låna pengar) och skapar trygghet för intressenter som kunder, leverantörer, konkurrenter, kreditgivare, anställda m.fl – ja till och med staten. Revisionen har tveklöst stor betydelse för både näringsliv och samhälle. Därför är det angeläget med en bra process när den frivilliga revisionen utvidgas till att omfatta fler företag.

Först och främst måste det första steget för slopad revisionsplikt från 1 november 2010 utvärderas ordentligt. Det handlar om hur kvaliteten på årsredovisningar har påverkats, för det är inte alla företag som anlitar en auktoriserad redovisningskonsult eller revisor vid upprättande av årsredovisningen. Och vi får inte glömma att årsredovisningen är ett viktigt beslutsunderlag för många intressenter. Det handlar också om att bedöma den ökade risken för oegentligheter och att aktiebolag används i rent brottslig verksamhet. Sedan menar jag att det krävs en djup analys av hur statens skatteintäkter har påverkats.

Att förändra revisionsplikten förutsätter alltså en ansvarsfull process, för det går inte att backa bandet!

Avslutningsvis kan jag inte låta bli att tänka tanken att det är politiskt enkelt att förändra revisionsplikten men politiskt svårt att ge sig på de områden där man kan uppnå verklig förenkling och betydligt större besparing. Det räcker med att nämna exemplet moms!

Vad tycker du?

Föregående

För sent att vara sen

Nästa

Revisorerna är bra för Sverige

7 kommentarer

 1. Rolf Karlsson

  Hej Dan
  Troligtvis får vi en rödgrön regering eller en socialdemokratisk regering efter valet.
  Då tror jag inte att revisionsplikten ligger överst på dagordningen. Det finns ju så mycket annat
  att ta tag i.Jag tror därför att frågan om höjda gränser för revisionsplikten kommer att dröja flera år.
  Vad tror du?

  • Dan

   Rolf, håller med dig om att det finns andra ”förenklingar som borde ha högre prioritet än en förändring av revisionsplikten. Men oavsett färg på regeringen efter valet kommer ett nästa steg i avregleringen av revisionen förr eller senare. Om jag får gissa högt tror jag att en förändring kan genomföras tidigast runt 2018, för först ska ju det första steget från 2010 utvärderas och sedan följer hela processen med framtagande av förslag, remissförfarande etc. När det gäller alternativa förslag borde EUs mikroföretag med gränsvärdet 10 anställda vara intressant, tycker jag.

 2. Anne Areström

  Annie Lööfs utspel är precis motsatsen till ansvarsfullt! Hon nämner aldrig vad företagen sparar på revision eller kvalificerat arbete av auktoriserad redovisningskonsult!

 3. Tommy Nilsson

  Hej Dan,

  Är det korrekt uppfattat att FAR numer anser att det är positivt att färre bolag undantas från revisionsplikten. Utifrån vad du skrivit och sagt på sistone så är det svårt att tolka på ett annat sätt.

  Jag tycker det är trist att FAR inte står upp för revisorerna och revisionspliktens bevarande. Det är inte svårt att argumentera för den nytta vi revisorer gör och bemöta de vulgärargument som t ex Centern, Svenskt Näringsliv och SRF framför.

  Om politiker m fl (FAR?) visste hur många fel vi revisorer normalt rättar i ett bokslut för ett mindre bolag (oavsett hur auktoriserad redovisningskonsulten är) så skulle diskussionen istället kretsa kring en sänkning och inte en höjning av revisionsplikten.

  • Dan

   Tommy, tack för kommentar med frågeställningar!

   Jag tror att alla tjänster utvecklas bäst i konkurrens. Att vi på nordisk basis nu tar fram en ny standard för revision i mindre företag är ett uttryck för det. Om de nordiska länderna hade haft kvar revisionsplikt också i de minsta bolagen tror jag inte att önskemålet om ett alternativ till ISA-revision hade varit lika starkt.

   Det är bra att revisionen vässas så att den kan göra än större nytta imorgon. Och jag lever i tron att över tiden kommer revision att utföras i de företag där just revisionstjänsten behövs för att skapa trygghet inom företaget och förtroende utåt.

   Så jag tror inte på plikt, men trots det anser jag att en avreglering av revisionen måste göras successivt och med försiktighet. Det finns ju så många aspekter att beakta, inte minst risken för ekonomisk brottslighet. Därför är det också viktigt att det görs en ordentlig utvärdering av det första steget innan regering och riksdag beslutar om nästa.

   Genom kontakter med Bolagsverket, men också FAR-medlemmar, vet jag hur kvaliteten på årsredovisningar har påverkats av den slopade revisionsplikten. Och därför borde redovisningskonsulter och revisorer, tycker jag, aktivt söka upp de företag som inte anlitar proffs och erbjuda rätt tjänst för varje behov.

 4. Tommy Nilsson

  Hej Dan,

  Ursäkta sent svar. Jag syftar inte på formaliafel i årsredovisningen som Bolagsverket upptäcker utan att de underliggande siffrorna i många fall blir väsentligt felaktiga om bokslutet ej är upprättat av eller reviderat av en auktoriserad revisor. Vi revisorer upptäcker normalt många fel oavsett storlek på företag och oavsett om bokslutet är upprättat av en auktoriserad redovisningskonsult eller ej.

  Jag förstår att FAR har svårt att ta i denna fråga men likväl så borde ni försöka göra det.

  • Dan

   Tack Tommy!

   Självklart måste det vara högsta kvalitet i de bokslut och årsredovisningar som branschen medverkar till. De måste dessutom komma fram snabbare än vad som ofta sker idag för att rapporteringen ska utgöra riktigt bra beslutsunderlag.

   Visst kan det hända att revisorn ser saker som den auktoriserade redovisningskonsulten inte har beaktat. Fyra ögon ser mer än två. Det är bland annat därför jag är en stark supporter av kombiuppdrag. Jag är samtidigt helt övertygad om att tillämpningen av Reko och FARs återkommande kvalitetskontroller leder till att redovisningskvaliteten höjs hela tiden.

   Vårt sätt att ”ta i frågan” är just kvalitetskontrollerna och att erbjuda ett utbildningsprogram som är up to date. Jag gillar också att redovisningskvalitet lyfts fram i ett särskilt avsnitt i den aktuella versionen av Reko.

   Ser du att vi kan göra något mer?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén