Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Revisorer välkomnar granskning

Så är branschen återigen i fokus. Den här gången handlar det om modellerna för ägande i revisionsbyråer. Ekonomiekot har tagit upp frågan, men också andra medier.

Låt oss inte glömma att det rör sig om en praxis som har funnits under lång tid, och som tillämpas av många partnerdrivna företag inom hela tjänstesektorn. Och det är inget som har skett i det fördolda, utan Skatteverket har haft alla möjligheter att granska hur ägarmodellerna tillämpas. Detta kan därför omöjligt vara en nyhet för Skatteverket.

Men nu flaggar Skatteverket för att det finns frågetecken i tillämpningen. Eftersom det aldrig är bra med frågetecken som kan påverka förtroendet negativt välkomnar jag en granskning.

Föregående

Myt 7 om ansvar för affärer

Nästa

Filmen du inte vill missa

 1. Daniel

  Hej Dan,

  Trevligt att du välkomnar en granskning, men din rubrik som anger att revisorer välkomnar en granskning ställer jag mig tveksam till.

  Att revisionsbyråer genom alla tider genom att fördela aktier (till ett pris som kraftigt understiger marknadsvärde) ersätter sina anställda (för handen på hjärtat så har väl de flesta delägarna inte mer att säga till om än en anställd) med lågbeskattad utdelning istället för att betala ut högbeskattad lön betyder inte att det är korrekt.

  Jag vet inte hur ofta jag hört en revisor säga att man får absolut inte sälja aktier till en anställd till underpris, för att det kan beskattas som lön. Varför skulle det vara skillnad för att det ”rör sig om en praxis som har funnits under lång tid”.

  Att man alltid gjort fel betyder inte att det är rätt…

  Det ska bli väldigt intressant att se vad SKV kommer fram till. Om det är okej för revisionsbyråer så borde det väl vara okej även för hantverkare, målare och annat ”vanligt folk” som sliter och vill låta en duktig anställd bli delägare i firman, eller?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén