Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Revisorerna är bra för Sverige

Jag tror inte att det är en nyhet att revisorer är bra för både näringsliv och samhälle, men det är ändå fantastiskt kul att revisorn för en gångs skull prisas i media (när hände det senast?). Du har väl läst ledaren i Expressen med rubriken: ”Revisorerna är bra för Sverige”.

Hoppas att du håller med!

Föregående

Revisionsplikten i valrörelsen

Nästa

Så stolta de ska bli

5 kommentarer

 1. Lars Ekman

  Ja visst är vi bra! Dessutom viktigt att någon i media försöker nyansera bilden av både det politiska förslaget och vår roll för företagen och deras omvärld.

  Förslaget var väl egentligen inte oväntat även om det kanske kom lite tidigt. För oss som inte är emot avreglering i sig är det ändå ”störande” när kalkylen avseende besparingar för företagen är så oerhört förenklad. Om jag har förstått bl a ”twitterflödet” rätt så finns det i ”samma paket” förslag om bla one stop shop hos staten inkluderande elektronisk inlämning av inte bara deklaration utan även årsredovisning. Förslag som i sig säkert innebär större administrativa besparingar för företagen än en höjning av gränserna för revisionsplikt. Ändå är det besparingen av revisionspliktshöjningen som blir ”rubrik”.

  Vår bransch bidrar dessutom till förenklingsarbetet via arbetet med den nya revisionsstandarden för mindre företag. Vi inte bara hänger med utan driver också förenkling. Detta glöms bort av politiker och media. Kanske för att vi inte informerat om detta tillräckligt.

  Jag tror att vi alla både som individuella revisorer och byårer kan bli bättre på att på olika sätt ”delta i debatten” och både berätta vad vi gör samt informera politiker (och andra) i vår omvärld om de förenklingar som vi och våra kunder uppfattar nödvändigast. Kanalerna till politikerna och beslutsfattarna finns. Vi sitter på en strålande position att få information om vad våra kunder uppfattar som regelkrångel och ”behöver bara” förmedla det till beslutsfattarna. På så sätt kanske vi i framtiden kan flytta medias och politikernas fokus till de regelförenklingar som ger verklig effekt och inte ”glädjekalkyler” avseende ytterligare höjningar av revisionsplikten.

  • Dan

   Kloka ord Lars! Tycker också att det finns många potentiella ”verkliga förenklingar” som borde komma före ett nästa steg i avregleringen av revisionsplikten. Känns ändå bra med ledaren i Expressen som svarade upp mot mina 30 år gamla dröm om att få se en positiv rubrik om revisorer i svensk media.

 2. Urban Engerstedt

  Jag läser sällan eller aldrig Expressen (eller Aftonbladet för den delen), men nu kanske jag måste ompröva den inställningen. Johannes Forssbergs ledare är nämligen alldeles utmärkt och beskriver på ett enkelt och lättfattligt men också pedogogiskt och insiktsfullt sätt revisionsfunktionens själva ratio och varför revisionen har sin givna plats i det svenska samhället!

  Den uppfattning om revisionen som Annie Lööf ger uttryck för är enligt min mening både nedslående och nedvärderande. Jag vill dock inte tro att denna uppfattning är representativ för statsmakternas syn (vad säger t.ex. Revisorsnämnden?) utan endast är ett utslag av politisk opportunism under ett valår.

  • Dan

   Ja Urban, jag har väntat i 30 år eller så på rubriken ”Revisorn gjorde ett bra jobb”, men den här var ännu bättre.
   Och ledaren fick snabbt spridning via sociala medier så nu kan man läsa på andra sidan sundet att ”Revisorerna är bra också för Danmark”.

 3. Mats Olsson

  Jag håller med Urban, inte bara vad gäller kvällstidningar. FAR kanske kan vara lite tuffare inför detta omställningsförslag (det förra var ju Annie Lööfs företrädare Maud Olofssons hjärtefråga) och inte vara lika ”följsamma” som man var då. Inte bara Centern utan även övriga partier är väl ense om att de små- och medelstora företagen är ryggraden i vår ekonomi. Vad är naturligare än att se till att man tar hand om sin ryggrad – det ligger alltså i samhällets (och valår eller ej, rimligen också våra politikers) intresse att säkerställa ett väl fungerande näringsliv, och där har revisionen en given plats.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén