Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Sätt ner foten, Mikael Damberg

Näringsminister Mikael Damberg diskuterar förenkling.

Näringsminister Mikael Damberg diskuterar förenkling.

Förenkling av företagandets villkor har under lång tid lyst med sin frånvaro. Men nu börjar det äntligen hända ett och annat.

Igår var Näringsdepartementet och Tillväxtverket värdar för ett förenklingsforum i  Stockholm. Temat var ”Digitalisering – en möjlighet att förenkla för företagen”.

I diskussionerna kom det upp hur många förslag som helst på hur regeringen och myndigheter kan förenkla för företagen. Om ambitionen ”digitalt först” kan omsättas i handling är mycket vunnet i form av kortare handläggningstider och minskat uppgiftslämnande. Högt på önskelistan finns användarvänliga e-tjänster där företagaren (eller ombudet) snabbt får en bekräftelse på att lämnade uppgifter har kommit fram. Det måste också gå att via nätet följa hur ärendet handläggs.

Jag kan inte låta bli att återigen peka på möjligheten att Sverige fullföljer planerna på ”En uppgift en gång” (One Stop Shop). När det gäller inslaget av finansiell rapportering menar jag att XBRL, som blivit standard inom både Sverige och EU, ska vara bärare av informationen. Om det dessutom införs krav på elektronisk ingivning av årsredovisningar blir alla vinnare. Ett företag kan till exempel snabbare och enklare jämföra sig med konkurrenter samtidigt som alla aktörer i bokslutsprocessen sparar tid och pengar. För att inte tala om miljövinsten när vi äntligen kommer bort från papper och den analoga idiotloopen.

Jag har i dagarna diskuterat med ledningarna för Svenskt Näringsliv och Bolagsverket om olika sätt att förverkliga One Stop Shop. Alla är överens om slutmålet, och många utredningar har redan pekat på potentialen. Det saknas alltså inte vilja eller information, det är beslutet som saknas. Därför måste näringsminister Mikael Damberg sätta ner foten.

Föregående

Akut lärarbrist hotar tillväxten

Nästa

Företagens framtida rapportering

3 kommentarer

 1. Björn Rydberg

  Bra Dan! Viktigt här inte minst att dialogen mellan departementen fungerar och att myndigheterna får stöd och klara riktlinjer. De stora i kedjan av finansiell information; Skatteverket (Finansdepartementet), Bolagsverket (Näringsdep) och SCB (Finansdep) behöver stöd och tydlighet från politiskt håll kring mål och genomförande. Här kan Mikael Damberg ta en central roll!

  • Dan

   Rätt Björn!
   Myndigheterna är överens såvitt jag vet, men nu avvaktar alla det politiska beslutet. Det vore tragiskt om vi inte fick till elektronisk rapportering innan EU kräver det av oss.

 2. Om våra politiker bara kunde vara lite starkare beslutsfattare och våga stå för och utföra skulle agerandet bli snabbare. Det är en självklarhet att all analog inlämning skall bort och att Skatteverket och Bolagsverket bör få en inlämning tillsammans. Idag lämnas ju dessutom en inkomstdeklaration in elektroniskt och en via fil. Dessa dubbelstötar skapar bara förvirring. En inlämning för allt. Och titta över alla möjliga konstiga inlämningsdatum till Skatteverket på diverse olika saker. Paketera ihop alla dessa inlämningar och slå ihop en del som idag lämnas vid olika tillfällen på olika sätt. Periodisk sammanställning tex. Japp, det går och alla kommer att älska det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén