Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Sent men inte för sent

Regeringen vill lindra effekterna av HD-domen i fallet Stjärnsmäll AB där bokföringsbrott utdömdes eftersom årsredovisningen hade upprättats för sent två år i rad. Men regeringen säger nu i sin lagrådsremiss att den inte är beredd att avkriminalisera försenad årsredovisning, utan åklagare ska kunna åtala företagare och styrelseledamöter om årsredovisningen har upprättats för sent. Vid ringa bokföringsbrott ska åtal bara få väckas om det är påkallat från allmän synpunkt.

Var går då gränsen för ringa bokföringsbrott, dvs. ”sent men inte för sent”? I lagrådsremissen hänvisas till Ekobrottsmyndighetens uppfattning att brottet kan bedömas som ringa om årsredovisningen har upprättats mindre än tre månader för sent. Justitieminister Beatrice Ask skriver i SvD att ”den företagare som i ett enskilt fall lämnar in sin årsredovisning upp till tre månader för sent i normalfallet inte kommer lagföras för förseningen”. Jag blir därför osäker på om gränsen går vid nio eller tio månader efter bokslutsdagen. Men det spelar kanske mindre roll, för gränsen kommer ändå att röra på sig i takt med ny rättspraxis.

Regeringens lösning skapar inte den tydlighet som krävs för att undanröja obehaglig rättsosäkerhet. För att få årsredovisningarna att skickas till Bolagsverket i tid är det dessutom mycket enklare och effektivare att istället tillämpa företagsbot. Ett annat sätt är att höja förseningsavgiften till Bolagsverket. Sådana åtgärder biter bättre men innebär inte att tusentals företagare görs till brottslingar.

Samtidigt säger regeringen att den gör ett omtag i förenklingsarbetet och sätter nya mål för regeljakten. Det är lovvärt, men för att visa att förenklingsglöden verkligen har tänts måste de aktuella förslagen om försenade årsredovisningar och bokföringsjäv omarbetas.

Det är sent – men inte för sent – för regeringen att ändra sig.

Föregående

Missad chans att förenkla

Nästa

Kloka ord på Finforum

4 kommentarer

 1. Sven-Arne Nilsson

  Ett tag var tvingande ingivning med XBRL lösningen på i alla fall de flesta av externredovisningens problem — har XBRL hamnat i bakvattnet?

  Om nu regeringen gör ett omtag i förenklingsarbetet (Annie Lööf i Di 2012-10-11) varför tar man inte ett tag i XBRL?
  ———————————————————-
  Ur Beatrice Ask i SvD den 29:e måste jag citera: ”Det kan konstateras att de årsredovisningar som innehåller flest fel härstammar från små företag som utnyttjat undantaget från revisionsplikt. Det är därför angeläget att undersöka om det går att skapa enklare system för att hjälpa de allra minsta företagen att upprätta och lämna in sin årsredovisning.”

  • Dan

   Maria och Sven-Arne,

   Jag tror inte att XBRL har hamnat i bakvattnet. Tvärtom hoppas jag att XBRL och elektronisk ingivning av årsredovisningar är en del av den framtida rapportering som justitieministern tycks börja skissa på.

   Jag såg dessutom i artikeln att tillvaron ska bli så starkt förenklad att företagens behov av extern hjälp kan minska.

   Vad är det som är på gång?

 2. Maria

  XBRL
  Danmark är redan igång. Varför dröjer det här?

 3. Erik Gustavsson

  Straffades på nytt en andra gång för sen årsredovisning, ärendet avvisades
  i TR då det konstaterades att den var inlämnad i tid, men ej godkänd på formella grunder p.g.a rättsprocess. (2006) Detta brydde sig inte Hovr. om. Ändring.
  Denna gång (2016) hotade Åkl. (EBM) att lägga ned yttersta resurser på att få igenom detta, jag hade helt enkelt inte råd att processa vidare. Hela tiden har
  vi haft Auktoriserad revisor som vi noga arbetat igenom underlagen med
  för att det skall vara så korrekt som möjligt, men det hjälper inte.
  Jag upplever detta som ytterst kränkande för det allmänna rättsmedvetandet!
  (Aldrig tidigare straffad för något, ej ens böter, nu kriminell igen.)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén