Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Släpp revisionen fri

Är det bra med revisionsplikt ens i börsbolag?

På onsdag firar vi 100-åringen som inte försvann. Då tar den svenska auktoriserade revisorn emot hyllningar från världens alla hörn. Styrelsen för IFAC, branschens globala organisation, är nämligen på plats i Stockholm.

Vår 100-åring må känna sig pigg, men det finns stora utmaningar. En sådan handlar om politikernas iver att reglera just revision – det räcker att påminna om EU-kommissionens revisionspaket. Och tyvärr förhåller det sig så att ett område som redan är ingående reglerat utgör ett tacksamt offer för ytterligare reglering. Jag ser det tydligt i EU-kommissionens ansats – kommissionen går mycket längre i regleringen av revision än t.ex. på bolagsstyrningens område.

Det är därför jag börjar tänka närmast hädiska tankar. Vore det inte bättre om revisionstjänsten fick utvecklas på marknadens villkor? Utan lagkrav och plikter, helt utan politikernas inblandning! Utopi, säger en del. Men nu är branschen bakbunden av lagstiftare och tillsynsmyndigheter, och mantrat ”an audit is an audit” gör att en och samma standard – ISA – ska gälla för revisionen i såväl det lilla familjeföretaget som i den globala verkstadskoncernen. Så något radikalt måste hända, och det är branschen som ska sätta sig i förarsätet!

Min tes är att revisionen blir bättre och mer värdeskapande om den bygger på verklig efterfrågan och inte plikt, och detta oavsett företagets storlek. Precis som alla andra tjänster utvecklas revisionen snabbare i konkurrens med andra tjänster.

Om detta redan vore verklighet hade vi inte behövt att ta fram en svensk standard för revision i mindre företag (K2-revision), något som FAR nu vill göra. Och inte heller en svensk RevR X för revision i finansiella företag. Allt sådant hade IAASB utvecklat för länge sedan i dialog med revisionens intressenter. För det hade marknaden krävt. Nu bromsas utvecklingen istället upp av utdragna politiska processer. Den pågående processen i Bryssel kommer säkert att ta 3-5 år, och det är långt ifrån säkert att den leder till en bättre revision.

Rubriken för mitt anförande på onsdag är ”A wake-up call for audit”. Jag kommer att skruva upp ljudet på väckarklockan. Ordentligt. Det ska bli intressant att se om åhörarna vaknar på rätt sida ..

Föregående

Världen firar svensk revisor

Nästa

Today’s wake-up call for audit

6 kommentarer

 1. Åke Danilsson

  Du är på rätt väg. Vi, in Sweden alltså, måste tänka och agera utifrån förutsättningarna för oss.
  Frivilligt har vi, FAR och svenska byråer, abdikerat från egen utveckling. Jag har personligen varit en aktör i detta skeende vilket jag, i backspegeln, bara kan beklaga.
  Glädjande att du vågar kliva fram och avvika från FN-hållningen som i olika sammanhang präglar debatter i Sverige.
  Åke

 2. Catharina Johansson Söderström

  En känd författare och filosof lär ha sagt: ”Man måste en gång för alla vräka alla värdeomdömen över bord, för att få fri utsikt och först därmed insikt”.

  Dan, du är på rätt väg. Du har klarat av att ta ett steg tillbaka för att titta på oss revisorer och vår revision ”utifrån och in” istället för ”inifrån och ut”.

  Lycka till på onsdag!

 3. Jan-Hugo Nihlén

  Läst ditt inlägg ovan och också lyssnat på ditt tal idag på firandet av ”100 years with the authorized public accountant in Sweden” håller jag med om att förändring måste ske. Fler måste vakna för annars kör Mr. Barnier och politikerna över revisionsproffessionen. Men, vad är revisionen till för? Du sa i ditt tal att en stake holder

 4. Jan-Hugo Nihlén

  Tappade kontakten …
  … som bolagens ledning menar att de inte använder IFRS för att fatta beslut. Tror inte alltid heller att investerarna använde sig av denna GAAP. Men, vem vill då ha den? Vi som revisorer måste också vara väl insatta i det mycket diffusa begreppet, ”fair value accounting”.
  Håller helt med dig om att IFAC med hjälp av professionen skall ta ledningen i ”den nya redovisningen och revisionen”.

 5. Helena Dale

  Väldigt bra tal Dan!

  • Dan

   Tack Helena!

   Jo, det känns bra även efteråt. Och nu fick IFAC Board höra att mantrat ”an audit is an audit” inte längre gäller. För nu vill vi utveckla K2-revisionen!

   Jag har för övrigt lagt ut hela talet på bloggen idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén